RISOTTO CON CAPESANTE E GAMBERI
Risotto met coquilles en garnalen
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Italië
Gang: Hoofdgerecht
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 40 minuten
Ingrediënten:
- 100 gram boter + extra
- 1 el olijfolie
- 2 sjalotten, gesnipperd
- 450 gram risotttorijst (Carnaroli of Arborio)
- 100 ml droge witte wijn
- 125 gram diepvries doperwten
- 750 ml - 1000 ml hete visbouillon
- 400 gram grote gepelde rauwe garnalen
- 4 grote ongepelde rauwe garnalen
- zeezout
- versgemalen zwarte peper
- sap en zest van 1 biologische citroen
- 3 el mascarpone
- 12 coquilles - panklaar
- 4 coquilleschelpen (ter decoratie)
- 1 bosje bieslook, fijngehakt
- ½ bosje basilicum, fijngehakt

Het geheim van een goede risotto zit in het langzaam toevoegen van hete bouillon terwijl je voortdurend roert. Zo komt het zetmeel uit de rijst vrij en ontstaat die kenmerkende romige textuur. Gebruik een geschikte rijstsoort zoals arborio of carnaroli, bak de rijst kort mee met ui en blus af met wijn. Eindig met boter (of room) en Parmezaanse kaas voor extra smeuïgheid en diepgang in smaak. Geduld is essentieel.
Wij willen geen ruzie met Italianen dus in dit gerecht wordt geen kaas verwerkt. Durf je die heftige discussie wel aan? Ga dan gerust je gang, want het is gewoon lekker!
Bereiding:
- Verhit een zware braadpan op middelmatig vuur en smelt 100 gram roomboter.
- Fruit de gesnipperde in 3 - 4 minuten sjalotten zacht, maar laat niet bruin worden.
- Strooi de rijst er bij en roer alles een paar minuten door tot alle korrels glimmend van het vet zijn.
- Voeg de witte wijn en de doperwten toe en breng al roerend aan de kook.
- Voeg als de wijn verdampt is een soeplepel van de hete visbouillon toe en breng al roerend aan de kook.
- Voeg pas een volgende soeplepel bouillon toe als de vorige volledig is opgenomen.
- Ga door tot de rijst beetgaar is. Het kan zijn dat je niet alle bouillon nodig hebt.
- Voeg als de rijst beetgaar is, de gepelde garnalen toe.
- Breng de risotto op smaak met zout en peper en roer het sap en de zest van de citroen er door.
- Roer als laatste de 3 eetlepels mascarpone er door.
- Draai het vuur uit en laat de risotto 5 minuten rusten.
- Verhit ondertussen 2 eetlepels boter en 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op medium hoog vuur.
- Bak de ongepelde garnalen 2 minuten per kant en de coquilles 1 minuut per kant.
- Verdeel de risotto over 4 voorverwarmde borden.
- Leg op elke bord een coquilleschelp met 1 gebakken coquille en ongepelde garnaal er op.
- Verdeel de overige gebakken coquilles over de risotto.
- Garneer met wat fijngesneden bieslook en blaadjes basilicum.
Bij dit gerecht past een subtiel fruitige wijn, met een zilte ondertoon die goed matcht met coquilles en garnalen. En dan denk je al snel aan een Gavi di Gavi van de Cortese druif uit Piemonte, Italië.
Onze Italiaanse vriend Mauro heeft ons de Gavi di Gavi van Guasti Clemente laten proeven. Dit is een verfijnde witte wijn, gemaakt van 100% Cortese druiven. Omdat de wijn afkomstig is uit de commune Gavi mag deze het predikaat Gavi di Gavi hebben en is daarmee een DOCG wijn. Deze wijn uit de regio Gavi Ligure heeft een strogele kleur met groene tinten en biedt een frisse, fruitige geur met een elegante toets. De smaak is droog, licht en harmonieus, ideaal bij visgerechten, warme en koude voorgerechten, of als aperitief.
De aanbevolen serveertemperatuur is 8-10°C, wat bijdraagt aan zijn verfrissende karakter.
In Nederland is deze wijn onder andere online verkrijgbaar bij: Italiewijnen.nl
Godetevi tutte le delizie del mare!
06-05-2025

