Tartare di tonno italiano

TARTARE DE TONNO ITALIANO


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Italië

Gang: Lunch / Voorgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 20 minuten


Ingrediënten flinterdun Parmezaans koekje:

  • 60 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 vel bakpapier
  • kookring van ± 12 cm


Ingrediënten flinterdun Parmezaans koekje:

  • 600 gram verse tonijn van sushi-kwaliteit, in kleine blokjes gesneden
  • 2 sjalotten, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el kappertjes, fijngehakt
  • 2 romatomaten, fijngehakt zonder zaadlijsten
  • 2 el fijngehakte verse peterselie
  • 2 el fijngehakte verse basilicum
  • 2 el fijngehakte verse muntblaadjes
  • 2 el fijngehakte verse dragonblaadjes
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • sap van 2 citroenen
  • zest van 1 citroen
  • zout en versgemalen peper naar smaak
  • verse kruiden en citroenpartjes voor garnituur
  • 4 tl kaviaar, optioneel voor garnering
Tartare de Tonno Italiano

Hoewel de oorsprong van tonijntartaar niet exact kan worden vastgesteld, is het waarschijnlijk ontstaan in de vroege 20e eeuw toen de populariteit van rauwe visgerechten toenam, met name in Frankrijk. Tonijn, met zijn stevige textuur en delicate smaak, leende zich goed voor het bereiden van tartaar. In de loop der jaren heeft tonijntartaar zich verspreid over verschillende culinaire tradities en keukens over de hele wereld. Elk land en elke keuken heeft zijn eigen varianten en smaakprofielen ontwikkeld. Mijn versie is de Italiaanse tonijntartaar (Tartare de Tonno Italiano). Een populaire variant met mediterrane smaken en ingrediënten. Door hem te serveren op een flinterdun kaaskoekje krijg je een heerlijke crunch.


Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verdeel de Parmezaanse kaas in 4 gelijke porties.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats de kookring op het bakpapier. Verdeel een portie kaas in de kookring. Zorg dat het gelijkmatig over de bodem verdeeld is. Til de kookring voorzichtig op en herhaal dit voor de andere drie porties. Zet de bakplaat voorzichtig, zodat de kaas niet verschuift, in de voorverwarmde oven. Laat de kaas ±10 minuten tot de kaas begint te bubbelen.
  • Haal de bakplaat met kaaskoekjes uit de oven en laat afkoelen. Als het goed is zijn de kaaskoekjes nu krokant.
  • Snijd de tonijn in kleine blokjes en leg ze in een grote kom.
  • Voeg de fijngehakte sjalotten, knoflook, kappertjes, peterselie, tomatenblokjes, basilicum, munt en dragon toe aan de kom met de tonijn.
  • Giet de olijfolie en het sap van de citroenen over de tonijntartaar en meng alles voorzichtig door elkaar.
  • Breng op smaak met zout en peper. Voeg ook de citroenzest toe voor extra aroma.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat de tonijntartaar minstens 30 minuten in de koelkast marineren.
  • Haal de tonijntartaar voor het serveren uit de koelkast. Leg een kaaskoekje in het midden van een mooi bord. Plaats dezelfde kookring als je voor de kaaskoekjes gebruikt op het kaaskoekje en vul de kookring met een kwart van de tonijntartaar. Herhaal dit met nog drie borden.
  • Garneer de tonijntartaar met verse kruiden en serveer het met partjes citroen aan de zijkant. Als je budget het toelaat kun elke je tartaar garneren met een toefje kaviaar.
  • Je kunt de tonijntartaar als voorgerecht serveren of als onderdeel van een elegante maaltijd.


Buon appetito!

Tartare de Tonno Italiano
Share by: