Asperges op klassieke wijze

ASPERGES OP KLASSIEKE WIJZE


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Nederland

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 40 minuten


Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 1000 gram witte asperges
  • scheutje melk
  • 200 gram boter
  • 800 gram krieltjes of pommes ratte
  • 8 plakken (been)ham
  • verse bieslook, fijn gesneden
  • versgemalen witte peper
  • zeezout
  • vers geraspte nootmuskaat
Klassieke Asperges met Ham, Ei en Botersaus

Elk voorjaar kijk ik er weer naar uit: verse witte asperges uit Limburg. Ik heb dit jaar al vele recepten uitgeprobeerd, maar nu aan het eind van het seizoen toch nog even de enige echte klassieker: Limburgse Asperges met Ham en Ei en Botersaus. Niet te versmaden!



Bereiding:

  • Schil de asperges rond om en snij het houterige gedeelte van de onderkant.
  • Breng een (asperge)pan met water met een scheutje melk en wat zout aan de kook. Ik voeg altijd een scheutje melk aan het kookwater toe, dat zorgt er voor dat de asperges mooi wit blijven.
  • Kook de asperges 7 minuten en zet daarna het vuur uit. Laat de asperges in het hete kookvocht 10 minuten nagaren.
  • Kook terwijl de asperges nagaren de eieren in 8 minuten gaar en hard.
  • Kook ondertussen ook de krieltjes (of nog lekkerder de Pommes Ratte) gaar.
  • Pel de hardgekookte eieren en snij deze fijn.
  • Smelt de roomboter in een pannetje.
  • Verdeel de asperges over de 4 voorverwarmde borden. Verdeel de krieltjes naast de asperges. Leg de plakken ham op de asperges en giet de gesmolten boter er over.
  • Garneer het gerecht met een snufje nootmuskaat, zwarte peper en de bieslook.
  • Voeg naar smaak nog wat zout toe.


Deze keer kozen wij voor een Silvaner bij de asperges. Silvaner is een klassieker bij asperges. Deze wijn heeft een subtiele fruitigheid en een lichte mineraliteit die goed samengaan met de delicate smaak van asperges. De wijnen zijn aan de neutrale kant en met mildere zuren dan bijvoorbeeld de Riesling. Silvaners zijn in de regel heel bleek van kleur. Ze hebben een wat aardse geur en een medium body. Vaak is ook sprake van eigenschappen als sappig en vol, zeker wanneer de stokken op zware bodems staan.


Eetsmakelijk!


19-06-2024


Klassieke Asperges met Ham, Ei en Botersaus
Anna-Lena Silvaner Kabinett Trocken 2022
Share by: