Ayam Masak Merah

AYAM MASAK MERAH

(Maleise Rode Kip)


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Maleisië

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 1 nacht marineren + 1 uur bereiden


Ingrediënten kip:

  • 6 kippendijen, met bot (zonder vel)
  • 1½ tl kurkumapoeder
  • 1½ tl versgemalen zeezout
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 steranijs
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kardemompeulen, licht gekneusd
  • 2 tomaten (± 120 gram), ontveld, ontpit en in blokjes gesneden 
  • 100 gram tomatenketchup
  • 100 ml water
  • 85 gram diepvries doperwten
  • handje muntblaadjes
  • sap van ½ limoen


Ingrediënten Specerijenpasta:

  • 200 gram ui, grof gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, gehalveerd
  • 2 stengels citroengras, grof gehakt
  • 5 cm gemberwortel, grof gehakt
  • 2 rode chilipepers, grof gehakt
Ayam Masak Merah

Dit heerlijke Maleise gerecht wordt meestal alleen gemaakt als iets te vieren valt. Denk aan een bruiloft of het Suikerfeest. Het is niet zo pittig, zodat het bij de meeste mensen, jong en oud, in de smaak valt. Dit gerecht bevat het beroemde Maleise 4 vrienden eenheid (Empat Sekawan) kaneel, steranijs, kardemon en kruidnagel. Laat het zout en de kurkuma een nacht van te voren intrekken voor extra smaak.


Bereiding:

  • Meng een nacht van te voren het zeezout met de kurkumapoeder en smeer de kip er rondom goed mee in.
  • Zet de kip afgedekt in de koelkast en laat het een nachtje marineren.
  • Doe alle ingrediënten voor de specerijenpasta in een keukenmachine en maal het tot een fijne puree.
  • Laat de kip een half uur voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
  • Verhit in een grote pan of wok de olie op middelhoog vuur.
  • Bak de kip in 2 minuten rondom bruin aan.
  • Haal de kip uit de pan en zet even apart.
  • Zet het vuur lager en voeg al roerend de specerijenpasta, steranijs, kruidnagels, kardemompeulen en het kaneelstokje toe aan de wok.
  • Laat het geheel onder regelmatig roeren in ongeveer 10 minuten goudbruin worden en de olie zich gaat scheiden.
  • Voeg nu de kip (met eventueel losgekomen sappen), de tomatenblokjes, ketchup en water toe.
  • Breng het geheel aan de kook en zet het vuur laag.
  • Zet een deksel op de wok en laat ongeveer 25 minuten sudderen.
  • Voeg 10 minuten voor het eind van de kooktijd de doperwten toe en laat deze even mee sudderen.
  • Zet het vuur uit en breng eventueel op smaak met wat extra zout.
  • Garneer de Ayam Masak Merah met muntblaadjes en sprenkel er wat limoensap over.
  • Lekker met witte rijst!


Een droge rosé, zoals een klassieke Provence-rosé, heeft een frisse zuurgraad en lichte fruitige tonen van aardbeien en citrus. Deze eigenschappen maken het een ideale keuze om het pittige karakter van de saus te verzachten en de zoetheid van het gerecht in evenwicht te brengen. Rosé biedt een verfrissende en veelzijdige optie voor bij Ayam Masak Merah.

Wij kozen voor Mas de la Marotte Rosé AOP Coteaux Varois en Provence die we vonden bij Wijnvoordeel.nl. Het best bewaarde geheim van de Provence Rosé? Dat is het kleine gebiedje Coteaux Varois, in de heuvels van de Var. Ingeklemd tussen Aix, Bandol en het achterland van Saint-Tropez. Hier vind je de oer-rosé van de Provence: sappige roze grapefruit, frisse aalbes, rozen en een opvallende rokerige mineraliteit (vuursteen). Vergeet dure Provence Cru Classés, want deze veegt ze met gemak van tafel! 


Selamat makan!


06-08-2024


Ayam Masak Merah
Mas de la Marotte Rosé AOP Coteaux Varois en Provence
Share by: