Aziatische Iberico Ribfingers

AZIATISCHE IBERICO RIBFINGERS


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Thailand

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 8 uur marineren


Ingrediënten marinade:

  • 3 el lichte sojasaus
  • 3 el teriyakisaus
  • 1 el ketjap manis
  • 1 mespuntje 5 spices
  • 1 tl laos
  • 1 tl koenjit
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • 1 teen verse knoflook, uitgeperst
  • 1 el honing
  • 1 - 2 el gochujang pasta (of sambal), naar smaak

Ingrediënten groenten:

  • 5 radijsjes, in kleine partjes gesneden
  • 200 gram tauge
  • 1 kleine komkommer, in halve partjes gesneden
  • 20 pittige rijst crackertjes
  • 1 rode peper, in dunne halve ringetjes
  • 2 el rijstazijn
  • 1 el honing
  • 2 el shaoxing (Chinese kookwijn)
  • 100 gram sojabonen
  • sesamzaadjes
  • 2 el zonnebloemolie, om in te bakken

Ingrediënten vlees:

  • 500 gram Iberico ribfingers
Aziatische Iberico Ribfingers

Iberico ribfingers zijn een sappige en malse delicatesse, gesneden uit het vlees tussen de ribben van het beroemde Iberico-varken. Dit vlees staat bekend om zijn rijke, marmerachtige vetstructuur, wat zorgt voor een onweerstaanbare smaak en een zijdezachte textuur. Bij het bereiden smelten de vetten langzaam weg, waardoor het vlees heerlijk mals en sappig blijft. Iberico ribfingers kunnen op verschillende manieren worden bereid, maar zijn bijzonder lekker wanneer ze worden gemarineerd en vervolgens slow & low worden gerookt en daarna gegrild of gebakken, zodat ze een knapperige buitenkant krijgen. De combinatie van het zachte, sappige vlees met een krokant laagje maakt elke hap een ware smaaksensatie.

Ontdek hier een heerlijk recept voor Aziatische Iberico ribfingers, een smaakvolle traktatie die je zeker wilt proberen. Dit gerecht combineert de rijke smaken van Iberico-vlees met de unieke specerijen van de Aziatische keuken.


Bereiding marinade:

  • Het is belangrijk om het vlees minimaal 8 uur van te voren in de marinade leggen. Dit komt de smaak echt ten goede.
  • Meng alle ingrediënten voor de marinade goed door elkaar. Kun je geen Gochujang Pasta vinden, wat mij sterk lijkt, kies dan voor sambal. Maar dat is wel een andere smaakbeleving.
  • Doe het vlees bij de marinade en meng alles goed door elkaar. Ik zou wel handschoentjes gebruiken.
  • Laat het minimaal 8 uur tot een nacht marineren. Roer af en toe eens door, zodat de smaken goed worden vermengd.
  • Bereiding Ribfingers 1:
  • Richt je BBQ in voor indirect grillen op 110⁰C.
  • Voeg een stuk rookhout toe. Kies voor een wat lichtere rooksmaak, zoals van appelhout of kersenhout.
  • Leg de ribfingers op het roosters (weg van het vuur) en plaats er een druiprek onder. Het vlees bevat namelijk best wel wat vet wat er uit zal druipen.
  • Sluit de deksel van de BBQ en laat de ribfingers zachtjes een uur roken op 110⁰C.

Bereiding groenten 1:

  • Meng ondertussen de komkommer en de rode peper en zet even apart.
  • Meng in een apart schaaltje de azijn met de kookwijn en 1 el honing.
  • Roer de radijspartjes erdoor en zet even apart zodat ze kunnen marineren.

Bereiding Ribfingers 2:

  • Na 1 uurtje zijn de ribfingers klaar met roken en kun je ze van het rooster halen.
  • Verwijder de roosters en richt je BBQ in voor direct grillen op 180⁰C.
  • Mocht je een gietijzeren rooster hebben, plaats deze dan boven het vuur. Anders kun je ook het gewone rooster gebruiken.
  • Laat het rooster goed heet worden en leg dan het vlees er op. Sluit de deksel van de BBQ en zorg er voor dat de temperatuur niet boven de 180⁰C komt.
  • Grill ze tot ze een mooie bruine kleur aan de buitenkant hebben.

Bereiding groenten 2:

  • Verhit, vlak voordat je gaat serveren, een pannetje met 2 el zonnebloemolie.
  • Voeg de taugé en de sojabonen toe en bak deze kort op hoog vuur. Op deze manier blijft de taugé lekker knapperig.

Opmaak:

  • Haal ondertussen de ribfingers van de BBQ. Snij ze in stukjes van ongeveer 5 cm.
  • Leg een laagje taugé/sojabonen op de borden.
  • Leg de stukjes ribfingers boven op de taugé/sojabonen.
  • Verdeel wat komkommer/chilipeper, radijsjes en rijstcrackers rondom het gerecht en bestrooi met wat sesamzaad.


Voor Aziatische Iberico ribfingers met een gochujang-marinade zou je het beste een wijn kiezen die de pittige, zoete, en umami-smaken van het gerecht aanvult en balanceert.

Kies voor een Gewürztraminer uit de Elzas in Frankrijk voor een rijke, aromatische ervaring. Zoals de Domaine Allimant-Laugner Gewurztraminer Grand Cru Praelatenberg. Dit is een wijn voor de liefhebber van een complexe wijn met zoete tonen en is dus een zeer smaakopwekkend aperitief en is natuurlijk de perfecte begeleider bij pittige Aziatische gerechten en bij sterke kazen zoals bijvoorbeeld een blauw aderige-kaas of lang gerijpte oude kaas. Lekker koel serveren. Online verkrijgbaar bij Grandcruwijnen.nl



ทานให้อร่อยนะ!


24-08-2024

Aziatische Iberico Ribfingers op de Kamado Joe
Aziatische Iberico Ribfingers
Domaine Allimant-Laugner Gewurztraminer Grand Cru Praelatenberg
Share by: