Het verschil tussen baby back ribs en spare ribs ligt in hun locatie op het varken en hun textuur:
Baby back ribs komen uit het bovenste deel van de ribbenkast, vlak bij de ruggengraat, waar de ribben krommen en aan de ruggengraat vastzitten. Ze zijn kleiner, magerder en malser dan spare ribs, met minder vet en vlees dat dichter bij het bot kleeft. De term "baby" verwijst dus naar hun grootte, niet naar de leeftijd van het varken.
Bereiding roken van de ribs:
- Richt je BBQ in voor indirect grillen op ongeveer 150⁰C.
- Verwijder het zilvervlies van de achterzijde van de ribben.
- Smeer de ribben in met de mosterd, zodat de rub straks beter blijft hechten.
- Meng alle ingrediënten voor de rub goed door elkaar en bestrooi de ribben rondom royaal met het mengsel. Druk een beetje aan, zodat ze goed blijven plakken.
- Voeg als de BBQ op temperatuur is 2 chunks rookhout toe.
- Plaats de spareribs in een ribhouder op de het rooster. Zet er eventueel een druippan met water onder om het vet op te vangen. Het water zorgt er voor dat het vet niet verbrand.
- De temperatuur zal nu wat zakken. Een mooie temperatuur om deze ribben te roken is rond de 125 - 130⁰C.
- Sluit het deksel en rook de ribben ongeveer 1½ uur, tot de kruiden indrogen en binden aan het vlees (een bark hebben gemaakt).
- Tijdens het wachten kun je gerust nog een biertje opentrekken en lekker van genieten!
Bereiding Funky Sauce:
- Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een steelpan op middelmatig vuur.
- Voeg de ui toe en laat deze in ongeveer 3 minuten glazig worden.
- Voeg de knoflook toe en bak deze nog even een minuutje mee.
- Voeg alle overige ingrediënten, behalve zout, peper en hot sauce, toe en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
- Breng op smaak met peper, zout en hot sauce.
Bereiding smoren van de ribs:
- Als de ribben 1½ uur gerookt hebben halen we ze van de BBQ om ze klaar te maken voor het tweede gedeelte: Ingepakt smoren.
- Leg 4 vellen extra dik aluminiumfolie naast elkaar klaar. Heb je geen extra dik, leg dan 2 - 3 gewone vellen op elkaar. Je wilt namelijk niet dat de ribben door de folie heen prikken.
- Leg op elk vel een rib met de bolle kant naar beneden.
- Leg een paar klontjes boter op de ribben en giet er een scheutje bier over.
- Vouw het aluminiumfolie zo strak mogelijk dicht. Zorg dat er voor dat er geen openingen ontstaan waar de stoom uit kan ontsnappen.
- Maak het rooster schoon met een borstel en leg de ingepakte ribben op het rooster. Het is nodig op de ribben weer in de ribbenhouder te plaatsen. Je kunt ze zelfs 2 om 2 kruislings opstapelen.
- Sluit het deksel van de BBQ en voer de temperatuur op naar 150⁰C en laat de ribben ongeveer een uurtje smoren.
- Haal na een uurtje de ribben van het rooster en pak ze voorzichtig uit de folie.
- Giet het vocht wat achter blijft in de folie voorzichtig bij de Funky Sauce. Dat is extra smaak!
- Laat ondertussen de temperatuur in de BBQ oplopen naar ongeveer 170°C.
- Smeer de ribben royaal in met de Funky Sauce en leg je terug op het rooster.
- Laat ze 10 - 15 minuten karamelliseren.
- Haal de ribben van de BBQ en serveer ze direct met eventueel nog wat extra Funky Sauce.
Je voelt hem al aankomen: we gaan hier natuurlijk geen wijn bij schenken. Ga gewoon voor dat lekkere I.P.A. bier wat je bij dit recept gebruikt heb. Wil je jezelf extra verwennen? Kies dan voor
Moersleutel Fruitbomb Double IPA. Een super smaakvol, zeer romig en extreem tropisch bier! Zorgvuldig gemaakt met de beste hop en mout. Vol van body met helderwit schuim. Het smaakt fruitig en is mooi in balans tussen bitter en zoet. Een BOMB-verfrissing!
Have a nice meal!
02-12-2023