Bacalao a la Marinera

BACALAO A LA MARINERA

(Kabeljauw op Zeemanswijze)


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Spanje

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 65 minuten


Ingrediënten:

  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, in plakjes gesneden
  • 1 rode chilipeper, fijngehakt
  • olijfolie, om in te bakken
  • 1 snee oud witbrood
  • 5 stelen bladpeterselie, grofgehakt
  • 14 blanke amandelen, fijngehakt
  • 125 ml droge witte wijn
  • 250 ml visbouillon
  • 1 kabeljauwfilet a 500 gram, uit de rug gesneden
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 8 gamba's of langoustines

Dit zijn zo van de gerechtjes die je een keer in pittoresk Spaans vissersdorpje moet hebben gegeten. Verse vis, zo uit de zee, zo op je bord. Eenvoud in ingrediënten, maar wat een culinaire verrassing. Neem er wat brood bij om de heerlijke sappen mee te absorberen.


Bereiding:

  • Rooster de snee brood en snij hem in kleine blokjes.
  • Verhit een flinke scheurt olijfolie in een ruime pan op hoog vuur.
  • Schep het brood, de amandelen en ¾ van de peterselie er door en bak even mee.
  • Schenk de witte wijn er bij en laat het geheel aan de kook komen.
  • Pureer de saus met een staafmixer en voeg de bouillon toe.
  • Breng het geheel nog 1 maal aan de kook en houdt warm op een klein pitje.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180⁰C.
  • Spoel de kabeljauwfilet af onder koud stromend water en droog de filet goed af met keukenpapier.
  • Bestrooi de filet met peper en zout en wentel door de bloem.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak de kabeljauwfilet op middelhoog vuur kort aan beide zijde aan.
  • Leg de filet in een ovenschaal en giet de hete olie er over heen.
  • Plaats de schaal voor ongeveer 10 minuten in de oven.
  • Voeg wat olie aan de koekenpan toe en bak de gamba's (of langoustines) op middelhoog vuur in ongeveer 8 minuten gaar.
  • Serveer de kabeljauw in de schaal. Giet de saus er naast en leg de gamba's er bij.
  • Garneer met de peterselie en serveer direct met wit vers gebakken wit brood.


Als we dan toch lekker in Spaanse sferen zijn, kunnen we hier het beste een lekkere frisse Verdejo bij schenken, zoals de Telmo Rodriguez Basa Verdejo. Telmo Rodríguez is een veelzijdig wijnmaker die door heel Spanje wijngaarden bezit die historie, topterroir en kwaliteit bundelen. Fruit, relatief weinig houtinvloed en enorme doordrinkbaarheid kenmerken de wijnen van Telmo. Lekker bij visgerechten of gewoon als borrelwijn.


¡Disfrute de su comida!

07-05-2024

Bacalao a la Marinera
Bacalao a la Marinera
Telmo Rodriguez Basa Verdejo 2023
Share by: