Baklava van de BBQ

BAKLAVA VAN DE BBQ


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Griekenland / Turkije / Midden-Oosten

Gang: Dessert

Hoeveelheid: 12 personen

Tijd: 20 minuten voorbereiden + 70 minuten bakken + 15 minuten afkoelen


Ingrediënten:

  • 500 gram roomboter
  • 400 gram walnoten + extra om te garneren
  • 200 gram amandelen
  • 1 pak filodeeg
  • kaneelpoeder

Ingrediënten siroop

  • 800 ml water
  • 200 gram suiker
  • 50 ml vloeibare honing
  • 3 Kruidnagels
  • 1 Kaneelstokje
  • 1 schil van een citroen, alleen het gele gedeelte
Baklava van de BBQ

Dit heerlijke dessert is oorspronkelijk afkomstig uit het Midden-Oosten. De exacte oorsprong van baklava is echter onderwerp van discussie, omdat verschillende landen in de regio beweren dat zij de oorspronkelijke makers ervan zijn.

Het wordt vaak geassocieerd met landen als Turkije, Griekenland en Libanon. Elk van deze landen heeft zijn eigen variant van baklava en een lange geschiedenis van het bereiden en genieten van dit zoete gerecht. Baklava bestaat meestal uit dunne laagjes filodeeg, noten (zoals walnoten of amandelen), suikersiroop en specerijen.

De oorsprong van baklava kan worden herleid tot eeuwenoude keukens in het Midden-Oosten, maar het is door de eeuwen heen door migratie en culturele uitwisselingen in verschillende regio's verspreid en geëvolueerd. In feite wordt baklava in veel landen in het Midden-Oosten en de Balkanregio genoten en heeft het zich ontwikkeld tot diverse regionale varianten.



Bereiding:

  1. Smelt de roomboter in een pan op een laag vuurtje. Pas op dat de boter niet bruin wordt.
  2. Hak ondertussen in een keukenmachine 400 gram walnoten en 200 gram amandelen fijn, maar niet altijd te fijn. Er mag best nog wat structuur in zitten. Hou de rest van de walnoten apart voor de garnering.
  3. Richt de BBQ in voor indirect grillen op 150⁰C.
  4. Smeer met een kwastje de bodem van een bakblikje (van ± 20 x 26 cm) in wat vloeibare boter. Leg hier op een vel filodeeg en smeer deze ook weer in met boter. Leg hier weer een vel filodeeg op en smeer deze ook weer in met filodeeg.
  5. Schep een laagje van het fijngehakte notenmengsel op het filodeeg. Bestrooi met wat kaneel en bedruppel met wat roomboter. Dek af met een vel filodeeg en bestrijk weer met boter.
  6. Herhaal stap 4 tot het notenmengsel op is of het balkblikje vol is.
  7. Bedek de laatste laag noten met 4 lagen filodeeg waarvan elk vel ingesmeerd wordt met de vloeibare boter.
  8. Snijd met een scherp mes door het filodeeg zodat er vierkantjes ontstaan van ± 4 x 4 cm.
  9. Plaats het bakblik op de de gril van de BBQ (indirect) sluit de deksel en bak de baklava in ± 60 minuten goudbruin.
  10. Maak ondertussen de siroop door in een pan water, honing, suiker, kruidnagels, kaneelstokje en de citroenschil al roerend aan de kook te brengen. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
  11. Haal de baklava van de BBQ en laat 10 minuten afkoelen.
  12. Giet de hete siroop in delen over de lauw warme baklava en laat telkens opnemen.
  13. Laat de baklava verder afkoelen en serveer bij thee/koffie of een bolletje ijs.


Afiyet olsun!

Καλή όρεξη!

Baklava van de BBQ
Share by: