Bisque met tartaarcreme van gamba's

BISQUE MET TARTAARCREME VAN GAMBA'S


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Frankrijk

Gang: Voorgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 45 minuten


Ingrediënten bisque:

  • 800 gram gambakoppen en -karkassen
  • 3 el olijfolie
  • 2 grote uien, geschild en gehalveerd
  • 1 bol knoflook, overdwars gehalveerd
  • 1 rode Spaanse chilipeper, in grove stukken gesneden
  • 3 wortels, in grove stukken gesneden
  • 3 takjes tijm 
  • 2 laurierblaadjes
  • scheutje cognac
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1 liter kwalitatieve visbouillon
  • 125 ml droge witte wijn
  • 60 gram boter
  • 70 gram bloem
  • 2 lente-uitjes, in dunne diagonale ringetjes gesneden
  • 100 gram gepelde Hollandse Noordzeegarnalen
  • extra vergine olijfolie


Ingrediënten tartaar crème van gambas: 

  • 8 verse rauwe gambas, gepeld en ontdaan van darmkanaal
  • 125 gram crème fraîche
  • versgemalen zwarte peper
  • gemalen zeezout
  • 2 lente-uitjes, zeer fijn gesneden


Ingrediënten garnering:

  • kaviaar (optioneel)
Bisque met tartaarcreme van gamba's

Stop de verspilling! Deze bisque gemaakt van het restant van gepelde gamba's is zo lekker dat je ze nooit meer weggooid. In de koppen van de gambas zit de meeste smaak en dus ideaal om een twist te geven aan een klassieke kreeftenbisque. Dat deze ook nog eens een stuk goedkoper is, maakt hem echt niet minder lekker. Dus mocht je regelmatig gamba's pellen? Bewaar dan de schalen en koppen (in de vriezer) en je maakt er later een heerlijke bisque van. Een absolute topper!


Bereiding bisque:

  • Verhit een ruime pan met dikke bodem op middelhoog vuur en voeg 3 eetlepels olijfolie toe.
  • Leg uien met het snijvlak in de hete olie en laat ze flink aankleuren.
  • Voeg de twee knoflookhelften met het snijvlak naar beneden toe en laat deze 2 minuten mee bakken.
  • Voeg dan de wortel en chilipeper toe en laat deze ook stevig aankleuren.
  • Als alles mooi gekleurd is voeg je 70 gram tomatenpuree toe en laat deze 3 minuten meebakken om te ontzuren.
  • Nu kunnen de gambákoppen en -karkassen, tijm, laurier toegevoegd worden. Laat deze 5 minuten meebakken.
  • Zet de afzuigkap uit en giet een scheutje cognac in de pan.
  • Steek de cognac aan en flambeer de inhoud van de pan tot het vuur uit is.
  • Giet nu de wijn, visbouillon en tomaten uit blok toe en breg het geheel aan de kook.
  • Breng op smaak met wat zeezout en versgemalen zwarte peper.
  • Dek af met een deksel en laat op laag vuur 30 minuten sudderen.
  • Plaats na 30 minuten een zeef boven een ruime kom en giet de bisque door de zeef.
  • Druk de restanten in de zeeg goed aan om elke druppel smaak er uit te persen.
  • Verhit 60 gram boter in een schone pan tot deze begint te bruizen.
  • Voeg dan in één keer de bloem toe en laat deze al roerend op medium vuur een paar minuten bakken om te garen. Hierdoor verdwijnt de "bloemsmaak".
  • Voeg al kloppend met een garde beetje bij beetje de visbouillon toe zodat er een lichtgeboden saus ontstaat.
  • Zorg er voor dat er geen klonten ontstaan. Mocht dit wel het geval zijn, dan biedt een staafmixer uitkomst!


Bereiding tartaar-crème:

  • Snijd de rauwe gamba's in zeer kleine stukjes.
  • Klop de crème fraîche op met een mixer of garde.
  • Meng de fijngesneden gamba's en de zeer fijngesneden lente-uitjes door de crème fraîche.


Opdienen:

  • Verdeel de bisque over 4 voorverwarmde diepe borden.
  • Verdeel wat quenelles van de gambatartaarcrème op de bisque.
  • Strooi wat Hollandse Noordzeegarnalen en fijngesneden lente-uitje over de bisque.
  • Werk af wat druppels van je mooiste olijfolie.


Een bisque van gamba’s is een romige, intense soep met een diepe schaaldierensmaak en een hint van tomaat en cognac. De perfecte wijn moet zowel de rijke textuur als de umami-achtige zeevruchtensmaak ondersteunen zonder te overheersen.

Een wijn die dat prachtig kan is de Hubert Brochard Pouilly Fumé. Het is een elegante en verfijnde witte wijn uit de Pouilly-Fumé regio in de Loire-vallei, Frankrijk. De wijn biedt levendige smaken van citrus, groene appel en een subtiele minerale toets, met een lange, frisse afdronk. Drink deze wijn op een temperatuur van 10-12°C.

Deze Hubert Brochard Pouilly Fumé is heerlijk bij gegrilde vis, schaaldieren (bisque) en lichte salades. De frisse zuren en minerale ondertonen maken het een ideale begeleider voor delicate gerechten.

Wij vonden deze wijn online bij: Voordeelwijnen.nl


Bon appétit!


12-03-2025

Bisque met tartaarcreme van gamba's
Hubert Brochard Pouilly Fumé
Share by: