Bospeen en Kabeljauw (gestoomd) met Avocadaise Sauce

GESTOOMDE BOSPEEN & KABELJAUWFILET

MET AVOCADAISE SAUCE


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: U.K.

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 2 personen

Tijd: 30 minuten


Ingrediënten:

  • 6 stuks bospeen
  • 250 gram kabeljauwfilet (liefst uit de rug)
  • 1 avocado
  • 4 takjes dragon, alleen de blaadjes
  • 1 eigeel
  • 2 lente uien
  • sap van ½ citroen
  • scheutje witte wijnazijn
  • snufje zeezout
  • snufje versgemalen zwarte peper
  • 100 ml water
  • ½ Spaanse peper, in ringetjes gesneden
Gestoomde Bospeen en Kabeljauw met Avocadaise Sauce

Dit recept zag ik 2 jaar geleden eens voorbij komen op 24 Kitchen. Jamie Oliver had een manier bedacht om een Hollandaise-achtige saus te maken met avocado. Ik heb het een tijdje naast me neer gelegd totdat ik deze saus proefde bij een fantastisch restaurant in Münster. Thuis gekomen ging ik er meteen mee aan de slag. En ..... wauw! Dit is echt fantastisch en kan bijna niet mislukken.


Bereiding:

  • Neem een ruime koekenpan met hoge rand en deksel.
  • Snij het groene gedeelte van de lente-uien in grove stukken en leg deze in de koekenpan.
  • Voeg het sap van een halve citroen en een scheutje witte wijnazijn toe.
  • Strooi er een snufje zeezout en versgemalen zwarte peper bij en 100 ml water.
  • Breng dit aan de kook en laat op laag vuur 4 minuten zachtjes reduceren.
  • Neem ondertussen een blender en voeg daar 1 eigeel, het vruchtvlees van 1 avocado en de blaadjes van 4 takjes dragon aan toe.
  • Giet de gereduceerde inhoud van de koekenpan er aan toe eb blend alles tot een fijne saus.
  • Proef de saus en voeg eventueel nog wat zout toe voor de smaak en heet water voor de gewenste dikte. Houd warm en zet even weg.
  • Halveer de bospeen over de lengte en leg de wortels met het snijvlak op de bodem van de koekenpan.
  • Vul aan met zoveel water dat de bospenen nog net niet onder water staan.
  • Breng het water nu langzaam aan de kook.
  • Snij ondertussen de kabeljauwfilet in twee gelijke delen.
  • Zodra het water kookt, leg je de filets op de bospeen en sluit je de deksel.
  • Draai het vuur lager, maar laat het water wel zachtjes koken.
  • Stoom de groenten in 5 minuten gaar.
  • Snij ondertussen het witte gedeelte van de lente-uien in dunne lange reepjes en leg ze samen met de Spaanse peperringetjes even in ijswater.


Opdienen:

  • Lepel 2 eetlepels Avocadaise Sauce op een bord en spreid een beetje uit met de bolle kant van de lepel.
  • Leg 6 halve bospenen op en leg daar boven op een stukje kabeljauwfilet.
  • Herhaal dit met het andere bord.
  • Garneer met de goed uitgeschudde sliertjes bosui en Spaanse peperringetjes.


Bij gerecht past het beste een lichte, frisse witte wijn. Zoals een Sauvignon Blanc. De frisse zuren en citrusachtige tonen van een Sauvignon Blanc complementeren de delicate smaken van kabeljauw en zorgen voor een mooi contrast met de romigheid van de avocadosaus. Bijvoorbeeld de Sancerre Clos du Roy van Domaine Roger Champault. Verkrijgbaar bij Bovino.nl


Have a nice meal!


10-12-2024

Gestoomde Bospeen en Kabeljauw met Avocadaise Sauce
Domaine Champault - Sancerre Clos du Roy
Share by: