BRIOCHE MET PESTO-TOMAATVULLING



Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Frankrijk

Gang: Brood

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 30 minuten + 1 nacht koud rijzen + 70 minuten warm rijzen + 30 minuten bakken


Ingrediënten brioche:

  • 250 gram tarwebloem (patentbloem)
  • 30 gram fijne basterdsuiker
  • 6 gram zout
  • 10 gram droge gist (of 25 g verse gist)
  • 3 eieren (kamertemperatuur)
  • 125 gram ongezouten roomboter (zacht, in blokjes)
  • 30 ml melk (lauwwarm)
  • 1 losgeklopt ei met een snufje zout, voor het bestrijken


Ingrediënten vulling:

  • 3 el groene pesto (zelfgemaakt of uit een potje)
  • 6–8 zongedroogde tomaten (uit olie, goed uitgelekt en fijngehakt)
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas (optioneel)
  • versgemalen peper, naar smaak
Brioche

Brioche is een luxe Frans brood dat zijn oorsprong vindt in de 15e eeuw, waarschijnlijk in Normandië. Het werd aanvankelijk beschouwd als feestelijk gebak vanwege de rijke samenstelling. Brioche wordt gemaakt met veel boter, eieren en soms melk, wat zorgt voor een zachte, bijna cake-achtige textuur. De smaak is lichtzoet en romig, met een subtiele gistachtige ondertoon. Deze combinatie van luchtigheid en volle smaak maakt brioche geliefd voor zowel zoete als hartige bereidingen, zoals wentelteefjes of hamburgers. De goudbruine korst en het zachte, gele kruim zijn kenmerkend en dragen bij aan de onweerstaanbare charme van dit klassieke brood.


Bereiding:

  • Gebruik je gedroogde gist, dan moet je deze eerst activeren. Dit kun je bij verse gist overslaan.
  • Meng de gedroogde gist met de lauwe melk en een snufje suiker, laat 10 minuten staan tot het begint te schuimen.
  • Meng bloem, suiker en zout in een kom.
  • Voeg de gistmix (of verse gist direct), de eieren en melk toe. Kneed 10–15 minuten tot een soepel deeg.
  • Voeg geleidelijk de boter toe en kneed nog 10 minuten tot het deeg glanst en elastisch is.
  • Dek het deeg of en laat 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
  • Sla het deeg om en laat het een nacht in de koelkast rijzen.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 0,5 cm dik.
  • Bestrijk het deeg gelijkmatig met pesto. Strooi er de fijngehakte zongedroogde tomaten en eventueel de kaas over. Breng op smaak met versgemalen peper.
  • Rol het deeg op als een strudel of cinnamon roll (vanaf de lange zijde), en snijd het in 6–8 stukken voor individuele rolletjes of leg de hele rol in een bakvorm voor een gevuld brood.
  • Laat op nieuw 1 - 2 uur rijzen.
  • Verwarm je oven voor op 180°C boven- en onderwarmte.
  • Bestrijk met losgeklopt ei, bak in de voorverwarmde oven op 180°C in 20–30 minuten voor losse bolletjes of 30 - 45 minuten voor heel brood goudbruin.
  • Laat afkoelen op een rooster.


Bon appétit!


21-06-2025


brioche met pesto-tomaatvulling