Bucatini all’Amatriciana

BUCATINI ALL'AMATRICIANA


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Italië

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 55 minuten


Ingrediënten:

  • 2 el olijfolie
  • 225 gram guanciale (of pancetta) in reepjes
  • 3 sjalotjes, fijngehakt
  • 1½ el verse tijm + extra voor garnering
  • 1 el chilivlokken
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 6 zongedroogde tomaten (medium), grof gesneden
  • 1 blik tomaten a 400 gram (bijv. San Marzano)
  • 350 gram bucatini
  • 50 gram geraspte Pecorino
  • snufje zeezout
  • versgemalen zwarte peper
Bucatini all'Amatriciana

Pasta all'amatriciana vindt zijn oorsprong in de Italiaanse keuken, meer specifiek in de regio Lazio, en het wordt traditioneel geassocieerd met de stad Amatrice, vandaar de naam "amatriciana".

Het gerecht heeft een lange geschiedenis en wordt vaak geassocieerd met de pastatradities van centraal Italië. Het is ontstaan als een eenvoudig en voedzaam gerecht voor de lokale bevolking, waarbij de ingrediënten die gemakkelijk beschikbaar waren in de regio werden gebruikt, zoals guanciale (Italiaans spek), tomaten, ui, knoflook en Pecorino Romano kaas.

Tegenwoordig is pasta all'amatriciana een geliefd gerecht over de hele wereld en staat het bekend om zijn rijke smaken en hartige karakter. Het wordt vaak beschouwd als een van de iconische pasta's uit de Italiaanse keuken.



Bereiding:

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een ruime braadpan op middelmatig vuur.
  • Bak de guanciale in ongeveer 7 minuten krokant.
  • Schep de guanciale uit de pan en hou apart voor later.
  • Voeg de sjalot toe aan het achtergebleven bakvet en bak deze 2 minuten zacht en glazig.
  • Voeg de tijm, knoflook, chilivlokken en een ½ theelepel zeezout toe en bak deze 2 minuten mee.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee om te ontzuren.
  • Voeg de zongedroogde en de tomaten uit blik toe en breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en laat het geheel 40 minuten pruttelen met de deksel op de pan.
  • Breng een ruime pan met gezouten water aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente (beetgaar).
  • Giet de pasta af en vang het kookvocht op.
  • Roer de saus goed door en voeg de gebakken guanciale toe. Breng op smaak met peper.
  • Voeg de bucatini toe aan de saus en roer door elkaar, zodat alles bedekt wordt met de saus. Voeg beetje bij beetje een soeplepel kookvocht toe om de saus wat dunner te maken. Het meeste zal in de pasta trekken als deze al dente gekookt is.
  • Schep de Bucatini all'amatriciana op voorverwarmde borden. Strooi er wat van de Pecorino over en garneer met een paar blaadjes tijm.
  • Maak het mooi af met een sliertje olijfolie.


Serveer bij deze pasta een Montepulciano d'Abruzzo: Deze rode wijn uit de Abruzzen heeft een mooie balans tussen fruitige tonen en zachte tannines, waardoor het een veelzijdige keuze is die goed past bij pastagerechten met tomatensaus.


Buon appetito!

Bucatini all'Amatriciana
Infinitum Montepulciano d’Abruzzo
Share by: