Calamari in umido

CALAMARI IN UMIDO

(Gestoofde Calamares)


Niveau:

Land van herkomst: Italië

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 65 minuten


Ingrediënten:

  • 800 gram schoongemaakte inktvislijfjes
  • 300 gram oud witbrood
  • 2 eieren
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook, fijn gehakt
  • 100 gram Taggiasca olijven + 50 gram extra, grof gehakt
  • 1 takje verse peterselie + extra, fijn gehakt
  • 1 chilipeper , fijn gehakt (naar smaak)
  • extra vierge olijfolie, naar smaak
  • 3 gezouten ansjovisfilets
  • 400 gram tomatenpassata
  • zeezout, naar smaak
  • versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • 1 el rozijnen
  • 1 el kappertjes + extra, goed afgespoeld
Calamari in Umido

In deze hete zomerse periode lijkt het bijna onvermijdelijk om visgerechten te bereiden. Zeker omdat er in de zomermaanden een overvloed aan verschillende soorten vis te vinden is, waardoor je eindeloos kunt variëren en je creativiteit de vrije loop kunt laten. Dit keer koos ik voor een traditioneel recept dat mijn Italiaanse vrienden vaak maakten. Het is verrassend door zijn eenvoud en makkelijk door iedereen te bereiden met gegarandeerd succes.


Bereiding vulling:

  • We beginnen met het bereiden van de vulling van de inktvis.
  • Week het brood ongeveer 10 minuten in een kom met water.
  • Week ook de rozijnen 10 minuten in een kommetje met water.
  • Giet na 10 minuten weken het brood af in een vergiet en knijp goed het vocht er uit.
  • Giet ook de rozijnen af en knijp goed uit.
  • Voeg de rozijnen toe aan het brood.
  • Meng de eieren, Parmezaanse kaas, kappertjes, gehakte olijven, peterselie, chilipeper en knoflook door het brood.
  • Breng op smaak met wat olijfolie en een snufje zout en meng alles tot een gladde massa.

Bereiding calamari:

  • Vul voorzichtig de schoongemaakte inktvislijfjes met een theelepel met de vulling. Zorg dat je een klein beetje ruimte overhoud om ze af te sluiten met een cocktailprikker.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Leg voorzichtig de inktvis in de pan en bak ze 2 a 3 minuten aan elke zijde lichtbruin.
  • Doe als de inktvis lichtbruin is de ansjovisfilets in de koekenpan en laat deze al roerend smelten.
  • Voeg als de ansjovis gesmolten is de tomatenpassata toe en breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Ik denk niet dat je door de ansjovis nog wat zout nodig hebt, maar dat laat ik aan jou over.
  • Voeg de extra olijven, peterselie en kappertjes toe aan de saus.
  • Breng de saus aan de kook en draai daarna het vuur laag. Laat de Calamari in Umido 30 - 35 minuten pruttelen tot de inktvis gaar is en de saus is ingedikt.
  • Draai het vuur uit en de stoofschotel nog even 7 minuten staan.
  • Serveer met versgebakken brood om de heerlijke saus mee op te deppen.


Bij dit heerlijke zomerse gerecht raden wij een Vermentino aan. Deze wijn komt vaak uit Sardinië of Ligurië en heeft een subtiele mineraliteit en frisse citrusaroma's die mooi samengaan met de calamares en de tomatensaus. Wij kozen voor de Saragat Vermentino di Sardegna. Deze is gemaakt van 100% Vermentino druiven. Na een korte inweking laat men de wijn zich verder ontwikkelen zonder contact met zuurstof. Dit doen ze om de karaktereigenschappen van het druivenras te behouden. Verkrijgbaar bij onder andere voordeelwijnen.nl


Buon appetito e leccati le dita!

18-08-2023



Calamari in Umido
Calamari in Umido
Calamari in Umido
Saragat Vermentino di Sardegna
Share by: