Buikspek in bier gegaard, Chinees

CHINEES BUIKSPEK IN BIER GEGAARD


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: China

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 - 6 personen

Tijd: 30 minuten bereiden + 90 minuten stoven


Ingrediënten:

  • 1 kilo buikspek
  • 1 ui, in halve ringen
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • stukje gember van 4 bij 4 cm, fijngehakt
  • 1 stengel citroengras, gekneusd
  • 700 ml runderbouillon
  • 225 ml blond bier
  • 1 tl chinees 5-kruiden poeder
  • 3 el lichte sojasaus
  • 2 el donkere sojasaus
  • 2 el rijstazijn
  • 2 el Chinese rijstwijn (bijv. Shaoxing)
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 el geroosterd sesamzaad
  • ingelegde radijsjes
In bier gegaard Chinees buikspek

In de Chinese keuken is buikspek een zeer gewaardeerd ingrediënt, bekend om zijn rijke smaak en veelzijdigheid. Het vlees komt van de buik van het varken en bestaat uit lagen vlees en vet, wat zorgt voor een unieke textuur en sappigheid. Buikspek wordt vaak gebruikt in gerechten zoals "Hong Shao Rou" (rood gestoofd buikspek), waar het langzaam wordt gekookt in een mengsel van sojasaus, suiker, rijstwijn, en kruiden tot het mals en smaakvol is. Het vet smelt tijdens het koken, waardoor het vlees doordrenkt wordt met smaak en een smelt-in-de-mond gevoel krijgt. Buikspek speelt een centrale rol in de Chinese keuken door zijn vermogen om diepe, umami-rijke smaken aan gerechten toe te voegen.

Vandaag deel ik een fusion buikspek gerecht met jullie waarbij de rijke Chinese smaken gecombineerd worden met Europees blond bier.


Bereiding:

  • Snijd het buikspek in blokjes van zeker 3 x 3 cm. Maak niet te kleine blokjes, want het vet zal smelten en dan houd je te weinig vlees over.
  • Verhit een wok of hapjespan op medium hoog vuur zonder olie.
  • Voeg de spekblokjes toe en bak ze rondom bruin.
  • Voeg de uien, gember, knoflook en citroengras toe. Bak lekker mee tot alles begint te geuren en te kleuren.
  • Als alles lekker bruin is voeg je de bouillon en het bier toe. Breng aan de kook.
  • Voeg de lichte en donkere sojasaus, 5-kruiden poeder, rijstazijn, rijstwijn en suiker toe.
  • Breng alles aan de kook en laat 15 minuten flink borrelen.
  • Zet het vuur laag en laat het vlees met de deksel op de pan zo'n anderhalf uur zachtjes stoven.
  • Haal na anderhalf uur de deksel van de pan en laat alles in ongeveer 10 minuten inkoken tot een stroperige saus.
  • Schep het buikspek over op een mooie schaal en bestrooi met bosui en geroosterd sesamzaad.
  • Serveer deze schotel met gekookte rijst en ingelegde radijsjes.


Dit volle aromatische stoofgerecht vraagt om een lekker blond bier om te begeleiden. Wij kozen voor het Friese Grutte Pier Blond!



请享用!

Qǐng xiǎngyòng!


23-09-2023

In bier gegaard Chinees buikspek
In bier gegaard Chinees buikspek
In bier gegaard Chinees buikspek
Grutte Pier Blondbier
Share by: