ChoucRoute de la Mer

CHOUCROUTE DE LA MER


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Duitsland

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 15 minuten voor ChoucRoute + 60 minuten Beurre Blanc


Ingrediënten beurre blanc:

  • 300 ml Kookroom 20%
  • 500 gram koude ongezouten Roomboter, in blokjes
  • 100 gram sjalotjes, fijngesnipperd
  • 500 ml droge witte wijn
  • 2 gram zout
  • witte peper


Ingrediënten choucroute de la mer:

  • 500 gram zuurkool
  • 2 gram kruidnagelpoeder
  • 1 blaadje laurier
  • 2 gram zeezout
  • Ingrediënten vis:
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 500 gram zeebaarsfilet met vel
  • 500 gram coquille, zonder schelp
  • 500 gram mosselen, met schelp
  • 300 gram gamba
  • 500 gram rode poonfilet, met vel



Choucroute de la mer

eventueel intro


Voorbereiding Beurre Blanc:

  • Voeg voor de beurre blanc de sjalotjes toe aan 500 ml droge witte wijn in een steelpannetje.
  • Breng de witte wijn aan de kook en laat inkoken tot ongeveer 165 ml.
  • Voeg de 300 ml kookroom toe en laat dit samen inkoken tot ongeveer 230 ml.
  • Passeer de saus door een fijne zeef en zet even op zij.


Bereiding Choucroute (zuurkool):

  • Doe de zuurkool in een zeef en laat even uitlekken.
  • Doe de zuurkool over in een pan en voeg de de overige ingrediënten toe.
  • Warm langzaam op.


Bereiding Beurre Blanc:

  • Verwarm de beurre blanc op een laag vuurtje en monteer met de koude blokjes boter.
  • Breng op smaak met wat witte peper en zout.


Bereiding vis:

  • Verhit in een koekenpan op middelhoog de boter en bak de rode poon- en zeebaarsfilets 2 minuten op de huid.
  • Grill de coquilles en de gamba's 1 minuut per zijde en breng op smaak met wat zout.
  • Verhit ondertussen een andere koekenpan en stort de mosselen er in.
  • Blus deze af met droge witte wijn en wat peterselie.
  • Presentatie borden:
  • Verdeel een dun laag van de zuurkool met behulp van steekring op de borden.
  • Dresser de vis, mosselen, coquilles en gamba's op de zuurkool
  • Drapeer de beurre blanc rondom de choucroute de la mer.
  • Werk af met wat fijngesneden dille en zalmeitjes.


Bij een gerecht als choucroute de la mer past een wijn met een goede balans tussen frisheid en body om zowel de ziltige weergave van de vis als het zure van de zuurkool te complementeren. Een klassieke keuze bij zuurkoolgerechten is en blijft natuurlijk een droge Riesling. De levendige zuren en fruitige aroma's van een droge Riesling werken goed samen met zowel de zuurkool als de vis. Een mooie keuze is Famille Hugel Riesling Classic. Deze is licht en hoogst verfijnd met frisse zuren. De wijn smaakt naar citrus, appel en bloemen. Drink deze witte wijn uit de Elzas op een temperatuur van 8-10°C. Hij is online onder andere verkrijgbaar bij Voordeelwijnen.nl


Guten Appetit!


07-10-2024

ChoucRoute de la Mer
Famille Hugel Riesling Classic
Share by: