CHUPE DE PAPAS

(Peruaanse Aardappelsoep)


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Peru

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 35 minuten


Ingrediënten:

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 1 prei
  • 2 groene paprika's
  • 1 kopje diepvriesmais (ontdooid)
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1½ tl komijnzaad
  • 1½ tl korianderzaad
  • 1 kippen- of groentebouillonblokje
  • 250 gram kippengehakt
  • 1 bosje koriander
  • 1 biologische limoen
  • 150 ml volle room
  • olijfolie
Chupe de papas

Chupe de Papas is een heerlijk Peruaans gerecht, een romige aardappelsoep die warmte en comfort biedt. Het gerecht bestaat uit stevige aardappelen die langzaam in een rijke bouillon koken, vermengd met maïs, ui, en knoflook voor een diepe smaak. Soms wordt het verrijkt met gerookte kip of vis, die het gerecht een delicate umami-smaak geeft. De soep wordt vaak afgemaakt met een vleugje melk of room voor extra romigheid, en soms met een beetje kaas of koriander voor een frisse toets. Het resultaat is een volle, hartige maaltijd die de zintuigen verwarmt. Perfect voor koude dagen!

In dit recept vind je het gerecht zoals wij het op Mallorca bij onze Peruaanse vriend Carlos hebben gegeten. Iets voller van ingrediënten en daarom een volwaardige maaltijdssoep.


Voorbereiding groenten soep:

  • Maak de prei schoon, halveer hem en snij in stukken van 3 cm.
  • Verwijder de zaadlijsten uit de paprika's. Snij 1½ paprika in grove stukken en houd een halve paprika apart.
  • Scheid de blaadjes koriander van de steeltjes. Snijd de blaadjes grof en de steeltjes fijn.
  • Schil 500 gram aardappelen en snijd in stukken van 3 cm.


Bereiden groenten soep:

  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een middelgrote pan en bak de prei, grote stukken paprika en geschilde aardappelen 4 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg het komijnzaad, korianderzaad en de koriandersteeltjes toe en bak 1½ minuut mee.
  • Voeg 500 ml water toe met het bouillonblokje en breng aan de kook.
  • Zet het vuur lager en laat de soep afgedekt 15 minuten zachtjes pruttelen.


Voorbereiding topping:

  • Snijd de halve paprika in kleine blokjes van 5 x 5 mm.
  • Snijd 500 gram aardappelen ongeschild in blokjes van 1 x 1 cm.
  • Pers een halve limoen uit en snijd de andere helft in 4 partjes.


Bereiding topping:

  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en roerbak de aardappelblokjes met een ½ theelepel zout 8 minuten.
  • Voeg het gehakt bij de aardappelen en strooi er de helft van de paprikapoeder over. Bak 4 minuten tot het gehakt knapperig is en de aardappelen gaar.


Bereiding soep:

  • Neem de soep met de groenten van het vuur en pureer het tot een romig geheel. Indien nodig kun je nog wat water toevoegen als je de soep te dik vindt.
  • Voeg het citroensap toe aan de soep en breng eventueel op smaak met wat zeezout.
  • Schep de soep in voorverwarmde diepe borden.
  • Giet in elk bord een cirkel room.
  • Garneer met het aardappel/gehaktmengsel, paprikablokjes, maiskorrels en de korianderblaadjes.
  • Leg op elk bord een partje limoen en serveer direct.


Serveer bij deze romige soep een Sauvignon Blanc: Deze witte wijn heeft een frisse zuurgraad en citrusachtige smaken, die de rijke en romige textuur van de soep mooi in balans brengen. Het helpt ook om de maïs en kruiden in het gerecht te accentueren.

Denk aan bijvoorbeeld een Yealands Reserve Sauvignon Blanc. Explosief van smaak met passiefruit, citrus, Granny Smith en groene kruiden. Dankzij zijn knallende aroma’s ook de ideale begeleider van Aziatische gerechten met vis, bijvoorbeeld sushi, Thaise crab cakes en Vietnamese spring rolls met garnalen is. Hij is onder andere verkrijgbaar bij Gall & Gall.


¡Buen provencho!


07-01-2025


chupe de papas
Yealands Reserve Sauvignon Blanc