CIABATTA
Niveau: Gemiddeld
Land van herkomst: Italië
Gang: Bijgerecht / Brood
Hoeveelheid: 2 stuks
Tijd: 3,5 uur rijzen + 20 minuten bakken
Ingrediënten voordeeg:
- 150 gram (Amerikaanse) patentbloem
- 150 ml water
- mespunt gedroogde gist
Ingrediënten deeg:
- 300 gram (Amerikaanse) patentbloem
- 200 ml lauwwarm water
- 9 gram zout
- ½ tl gedroogde gist
Benodigheden:
- olijfolie, om in te vetten
- bloem, voor het werkblad
- 100 ml heet water, voor stomen

Ciabatta is een heerlijk rustiek Italiaans brood met een knapperige korst en een luchtige, open kruimstructuur. Het wordt gemaakt van tarwebloem, water, gist, zout en vaak een beetje olijfolie, wat zorgt voor een subtiele, volle smaak. De lange rijstijd en het hoge vochtgehalte van het deeg geven ciabatta zijn karakteristieke gaten en zachte, bijna smeuïge binnenkant. Bij het bakken ontstaat een goudbruine, krokante korst die prachtig contrasteert met het lichte interieur. Ciabatta is perfect om te dippen in olijfolie, te beleggen met verse ingrediënten of te gebruiken als basis voor een verfijnde sandwich met mediterrane flair.
Bereiding voordeeg (dag1):
- Het voordeeg dient een avond van te voren gemaakt te worden. Het voordeeg zorgt ervoor dat de ciabatta’s een extra lekkere smaak en textuur krijgen. Dus absoluut de moeite waard.
- Doe alle ingrediënten voor het voordeeg in een kom en meng alles goed door elkaar.
- Dek de kom af met een stuk vershoudfolie en laat het voordeeg een nacht op kamertemperatuur rijzen.
Bereiding deeg (dag 2):
- Omdat we met een nat deeg gaan werken, is het verstandig om met een standmixer te werken, zoals bijvoorbeeld een KitchenAid. Gebruik een platte menghaak, want het deeg is te slap voor de standaard deeghaak of om met je handen te kneden.
- Meng alle ingrediënten voor het deeg inclusief het voordeeg 6 minuten met de platte menghaak.
- Vet een rechthoekige (plastic) bak van ongeveer 15 x 25 cm flink in met olijfolie. De rechthoekige vorm maakt de stretch & fold straks een stuk makkelijker, maar een ronde kom kan ook. Je hebt dan iets meer werk om het deeg te vormen.
- Stort het deeg in de ingevette bak en dek deze af met vershoudfolie.
- Laat het deeg 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
- Na 45 minuten gaan we de eerste Stretch & Folf doen. Deze techniek zorgt er voor het deeg minder plakkerig wordt en dat de gluten extra geactiveerd worden. Ik heb dit voor jullie gefilmd, maar hieronder vind je ook de instructies.
- Maak eerst je handen nat. Dit zorgt er voor dat het deeg minder aan je handen zal blijven plakken.
- Zet de kom recht voor je en pak het deeg aan de boven met twee handen vast. Rek het voorzichtig, zonder te scheuren, uit en vouw het uitgerekt gedeelte over de rest va het deeg.
- Herhaal dit met de andere drie kanten van het deeg.
- Druk niet op het deeg, maar zorg dat het luchtig blijft.
- Dek de kom weer af met vershoudfolie en laat het weer 45 minuten op kamertemperatuur rijzen.
- Herhaal deze handeling van omslaan en rijzen nog twee keer. Dus in totaal drie keer rijzen en omslaan.
- Bestuif je werkblad met flink wat bloem, want het is plakkerig deeg, weet je nog!
- Stort het deeg op het bebloemde werkblad en verdeel het met een mes in twee gelijke delen. Doe dit voorzichtig, want je wilt dat het deeg luchtig blijft.
- Trek het deeg met bebloemde handen iets uit elkaar, zodat het die langwerpige ciabatta vorm krijgt.
- Leg een vel bakpapier klaar en leg de twee stukken deeg er met je bebloemde handen snel op. Als iets vervormt raakt, kun je het met je bebloemde handen nog een beetje opbollen.
- Bestrooi het deeg met een beetje bloem en dek het losjes af met een stuk vershoudfolie.
- Laat het nog eens 45 minuten op kamertemperatuur rijzen.
- Plaats ondertussen een pizzasteen in het midden van de oven en schuif een rooster met ovenschaal er op onder in de oven.
- Verwarm de oven met de pizzasteen en schaal 30 minuten voor tot 230°C.
- Je kunt het bakken natuurlijk ook op je BBQ doen. Plaats je pizzasteen dan niet direct boven het vuur, maar gebruik een extra pizzasteen als hitteschild.
- Schuif met een pizzaschep de twee stukken deeg inclusief bakpapier op de hete pizzasteen en giet 100 ml heet water in de ovenschaal. Sluit de oven zo snel mogelijk!
- Bak de ciabatta's in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
- Haal de gebakken ciabatta's direct uit de oven en leg op een rooster.
- Ze zijn vers het lekkerst dus bak ze niet uren van te voren!
Buon appetito!
15-06-2022
nog geen pdf van. eerst instructie filmpje maken!