Dijonkip met spinazie

DIJONKIP MET SPINAZIE


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Frankrijk

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 6 personen

Tijd: 45 minuten


Ingrediënten:

  • 1 kg kippendijfilet
  • versgemalen zwarte peper 
  • zeezout   
  • flinke scheut olijfolie   
  • 150 gram gerookte spekreepjes   
  • 30 gram roomboter   
  • 1 grote ui, gesnipperd   
  • 4 flinke tenen knoflook, gesnipperd   
  • 1 takje verse peterselie, alleen de blaadjes  
  • 1 takje verse tijm, alleen de naaldjes  
  • 3 takje verse dragon, alleen de blaadjes fijngesneden  
  • 1 glas droge witte wijn   
  • 350 ml crème fraîche   
  • 2 à 3 flinke eetlepels dijonmosterd
  • 65 gram Gruyère Kaas kaas, geraspt
  • 100 gram verse spinazie
Dijonkip met spinazie

Het gerecht Dijonkip is al vele eeuwen oud. Het verhaal gaat dat in het hart van Frankrijk, in het pittoreske stadje Dijon, een gepassioneerde chef-kok woonde die bekend stond om zijn liefde voor mosterd, een specialiteit van die streek. Op een dag besloot hij een nieuw gerecht te creëren voor zijn restaurant. De chef-kok, Pierre,  combineerde sappige kipfilets met een romige saus van Dijon mosterd, witte wijn en een vleugje crème fraîche.

De magie gebeurde toen hij vers gemalen zwarte peper en een snufje dragon toevoegde, waardoor de smaken perfect samenkwamen. Zijn gasten waren dolenthousiast en noemden het gerecht "Dijonkip" ter ere van de stad en zijn beroemde mosterd. Al snel verspreidde het recept zich door heel Frankrijk en verder. Dijonkip werd een geliefde klassieker, met elke hap een eerbetoon aan Pierre's culinaire creativiteit en de rijke culinaire traditie van Dijon.


Bereiding:

  • Bestrooi de kip rondom licht met zout en peper.
  • Verhit op middelmatig hoog vuur een flinke scheut olijfolie in een hapjespan.
  • Bak de kip rondom goudbruin en gaar.
  • Schep de kip uit de pan en hou even apart warm.
  • Giet ¾ van het bakvet uit de pan en voeg de spekreepjes toe.
  • Bak de spekreepjes op laag vuur krokant.
  • Haal de spekreepjes uit de pan en zet even apart.
  • Zet het vuur niet te hoog en voeg de roomboter toe.
  • Fruit de ui in een paar minuten zacht en glazig.
  • Voeg de peterselie, tijm en knoflook toe en bak deze mee tot ze heerlijk beginnen te geuren.
  • Voeg de witte wijn toe en laat deze tot de helft op matig vuur inkoken.
  • Voeg al roerend de crème fraîche, dragonblaadjes en de Dijon mosterd toe.
  • Voeg de spinazie toe en roer door de saus.
  • Zet het vuur lager en laat de saus zachtjes 10 minuten pruttelen.
  • Roer de geraspte Gruyère door de saus en laat smelten. Breng eventueel op smaak met wat versgemalen zwarte peper.
  • Voeg de kip en spekreepjes terug aan de pan en warm het geheel op niet te hoog vuur goed door.
  • Serveer de Dijonkip naar wens met witte rijst of een lintpasta, zoals tagliatelle.


Een volle, romige Chardonnay, bij voorkeur een Franse Bourgogne, past perfect bij de romige saus van Dijonkip. De eikenhouten tonen en lichte boterigheid van de wijn complementeren de saus mooi. En laat ik nu nog mooi een fles Domaine de la Métairie d'Alon Pays d'Oc Le Village Chardonnay 2022 in de kelder hebben staan.

Ook voor deze prachtige Hautes Côtes de Beaune geldt, net zoals voor de grand crus van Jean Michel Chartron, dat de chardonnaydruiven uitsluitend in eikenhouten vaten gisten. Jean Michel gebruikt één tot vijf jaar oude fusten, zodat een verfijnde houtdosering optreedt. Hierna volgt een rijping van acht maanden op de lie en nog eens drie maanden in tank, net voor de botteling. Het resultaat is een luxe, verfijnde witte Bourgogne. Onweerstaanbaar mooi!


Bon appétit!


01-08-2024



Dijonkip met spinazie
Domaine Jean Chartron Bourgogne Hautes Côtes de Beaune Vieilles Vignes
Share by: