Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Frankrijk
Gang: Hoofdgerecht
Hoeveelheid: 6 personen
Tijd: 45 minuten
Ingrediënten:
Het gerecht Dijonkip is al vele eeuwen oud. Het verhaal gaat dat in het hart van Frankrijk, in het pittoreske stadje Dijon, een gepassioneerde chef-kok woonde die bekend stond om zijn liefde voor mosterd, een specialiteit van die streek. Op een dag besloot hij een nieuw gerecht te creëren voor zijn restaurant. De chef-kok, Pierre, combineerde sappige kipfilets met een romige saus van Dijon mosterd, witte wijn en een vleugje crème fraîche.
De magie gebeurde toen hij vers gemalen zwarte peper en een snufje dragon toevoegde, waardoor de smaken perfect samenkwamen. Zijn gasten waren dolenthousiast en noemden het gerecht "Dijonkip" ter ere van de stad en zijn beroemde mosterd. Al snel verspreidde het recept zich door heel Frankrijk en verder. Dijonkip werd een geliefde klassieker, met elke hap een eerbetoon aan Pierre's culinaire creativiteit en de rijke culinaire traditie van Dijon.
Bereiding:
Een volle, romige Chardonnay, bij voorkeur een Franse Bourgogne, past perfect bij de romige saus van Dijonkip. De eikenhouten tonen en lichte boterigheid van de wijn complementeren de saus mooi. En laat ik nu nog mooi een fles Domaine de la Métairie d'Alon Pays d'Oc Le Village Chardonnay 2022 in de kelder hebben staan.
Ook voor deze prachtige Hautes Côtes de Beaune geldt, net zoals voor de grand crus van Jean Michel Chartron, dat de chardonnaydruiven uitsluitend in eikenhouten vaten gisten. Jean Michel gebruikt één tot vijf jaar oude fusten, zodat een verfijnde houtdosering optreedt. Hierna volgt een rijping van acht maanden op de lie en nog eens drie maanden in tank, net voor de botteling. Het resultaat is een luxe, verfijnde witte Bourgogne. Onweerstaanbaar mooi!
Bon appétit!
01-08-2024
Het enige wat een zen-kok nodig heeft om te beginnen, is een zaadje twijfel, een snufje vertrouwen en een lepel vastberadenheid!
Bernard Glassman & Rick Fields