Doradofilet met aardappel-saffraancreme en spinazie

OP DE HUIDGEBAKKEN DORADOFILET MET AARDAPPEL-SAFFRAANCREME EN SPINAZIE


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Spanje

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 2 personen

Tijd: 30 minuten


Ingrediënten:

  • 2 doradofilets
  • olijfolie extra vierge
  • zeezoutvlokken
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 flinke aardappels, geschild
  • 500 ml visbouillon
  • 1 plukje saffraan
  • 250 gram jonge spinazie
  • 2 tl (imitatie) kaviaar

Dit gerecht is een eerbetoon aan Hairy Biker Dave Myers die woensdag 28 februari 2024 overleden is. Myers vormde samen met Si King een tv-duo. Sinds 2004 maakten de bebaarde tv-chefs The Hairy Bikers voor de BBC. In het kookprogramma reisden ze op hun motor de wereld over, en proefden en kookten ze overal lokale gerechten.

Dit gerecht is losjes gebaseerd op hun bezoek aan ons vakantie-eiland Mallorca, waar ze onder andere Michelin-chef Marc Fosh bezochten.


Bereiding:

  • Laat de saffraandraadje weken in 4 eetlepels lauwwarme visbouillon.
  • Snij de aardappels in gelijke stukken. Breng de resterende visbouillon aan de kook en kook de aardappels in 15 minuten gaar.
  • Giet de aardappels af, maar vang het kookvocht op.
  • Doe de aardappels in een blender en pureer ze heel fijn. Giet er beetje bij 50 ml visbouillon bij, gevolgd door de saffraanoplossing.
  • Laat de blender draaien terwijl je, indien nodig, meer visbouillon toevoegt tot er een dunne gebonden crème ontstaat. Voeg nog een scheutje olijfolie toe. Breng eventueel op smaak met een beetje zout en peper.
  • Giet de crème in een steelpannetje en hou deze warm, maar laat niet koken!
  • Strooi een halve theelepel zeezoutvlokken in een koude koekenpan en verwarm deze op middelhoog vuur.
  • Voeg een scheutje olijfolie toe en leg de doradofilets met de huid naar beneden in de koekenpan. Verplaats ze tijdens het garen niet meer.
  • Draai na 4  minuten de filets om en laat ze afhankelijk van de dikte nog 1 a 2 minuten garen. Voeg ook meteen de spinazie toe en laat deze wat slinken.
  • Giet een dun laagje van de aardappelcrème op een voorverwarmd bord. Leg in het midden wat spinazie met daarboven op de doradofilet. Werk eventueel af met een toefje kaviaar of andere viseitjes.


Drink bij deze combinatie van vis en aardappelcrème een frisse sauvignon blanc, zoals een Sancerre, een witte wijn uit de Loire-vallei in Frankrijk. Blijf je liever in Spanje, waar dit recept vandaan komt, kies dan voor een mooi lichte Verdejo, zoals Bodegas Pedro Escudero The Maker uit 2022.



¡Disfrute de su comida!

Op de huid gebakken doradofilet met aardappel-saffraancreme en spinazie
Bodegas Pedro Escudero - The maker
Hairy Biker Dave Myers
Share by: