DRENTSE MOSTERDSOEP


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Nederland

Gang: Lunch / Voorgerecht

Hoeveelheid: 4 - 6 personen

Tijd: 25 minuten


Ingrediënten:

  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • versgemalen zwarte peper
  • gemalen zeezout
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 Drentse droge worst, in dunne plakjes gesneden
  • 125 ml room
  • 1½ el honing
  • 1 liter kippen- of groentenbouillon
  • 4 el Drentse grove mosterd
  • 1 kleine prei, in dunne halve ringetjes gesneden
  • 150 ml droge witte wijn
  • waterkers, ter garnering
Drentse mosterdsoep

Drentse mosterd is een karaktervolle, grove mosterd met een volle, pittige smaak en een vleugje zuurheid die je direct terugvoert naar het landelijke noorden van Nederland. Gemaakt volgens traditioneel recept, met hele mosterdzaadjes en vaak een scheutje natuurazijn, heeft deze mosterd een robuuste textuur en een authentiek, licht korrelige beet. Hij past perfect bij stevige gerechten zoals stamppot, gegrild vlees of kaas, maar doet het ook verrassend goed als basis voor een romige dressing of marinade. Drentse mosterd is niet zomaar een smaakmaker — het is een streekproduct met karakter, ambacht en een heerlijke bite. Drentse mosterd is doorgaans iets milder van smaak dan de Groningse variant, met een subtielere zuurgraad en een iets rondere afdronk. Hij wordt vaak als "aards" en "vol" omschreven.


Bereiding:

  • Smelt de boter in een ruime pan op middelhoog vuur.
  • Voeg de ui met wat zout en peper toe en laat al roerend fruiten tot de ui licht begint te kleuren.
  • Voeg al roerend beetje bij beetje de bloem toe en laat deze op een laag vuurtje 2 - 3 minuten garen. Laat hem niet donker worden.
  • Giet al roerend scheutje voor scheutje de hete bouillon en de witte in de pan en blijf roeren zodat er een gladde licht gebonden soep ontstaat.
  • Laat de soep 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg achtereenvolgens de mosterd, droge worst, prei en honing toe aan de soep.
  • Roer alles op laag vuur door elkaar.
  • Giet de room bij de soep en laat op laag vuur warm worden. Laat niet meer koken.


Het leek ons wel toepasselijk om bij zo'n oer-hollandse soep een Hollandse wijn te drinken. Het liefst een houtgerijpte Chardonnay. En die vonden we bij de Wijngaardsberg. Zij produceren een klassieke chardonnay, vol en rond, mooi geintegreerde, subtiele houttonen, een heel klein “botertje” en volop fruit: citrus, kruisbes en tropische vruchten. Goed te combineren met vis, schaal- en schelpdieren, parelhoen, maar ook bij deze Drentse mosterdsoep.

De wijngaarden liggen op zuid en zuid-oosthellingen, een deel bestaat uit voor Nederland unieke terrassen. De teellaag is löss, de ondergrond is kiezel, het Zand van Waterval en Maastrichts krijt.

Deze wijn in verkrijgbaar bij de Nederlandse Wijnwinkel.


Eetsmakelijk!


25-04-2025

Drentse mosterdsoep
Drentse grove mosterd
Drentse droge worst
De Wijngaardsberg Chardonnay