Eendenborstfilet met Sinaasappelsaus

EENDENBORSTFILET MET SINAASAPPELSAUS


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Frankrijk

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 30 minuten


  • Ingrediënten:
  • 50 gran kristalsuiker
  • sap + zest van 1 sinaasappel
  • 2 el cointreau
  • 1 takje tijm
  • 200 ml wildfond
  • 1 plak ontbijtkoek
  • 4 eendenborstfilets
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
Eendenborstfilet met sinaasappelsaus.

Eendenborstfilet met sinaasappelsaus is een bijzonder gerecht dankzij de combinatie van rijke, volle smaken en een subtiele balans tussen zoet en zuur. De eendenborst heeft van zichzelf een volle en diepe smaak, die ontstaat door het sappige, enigszins vettere vlees. Wanneer deze smaak wordt gecombineerd met de friszoete sinaasappelsaus, ontstaat een harmonie die zowel luxe als verfrissend ruikt. De sinaasappelsaus, basis van verse sinaasappelsap, gekarameliseerde suiker en tijm, voegt een fruitige dimensie toe die de smaak van de eend op elegante wijze aanvult zonder deze te overheersen.

Daarnaast zorgt de saus voor een lichte zuurgraad, de vettigheid van het vlees in balans brengt en zo elke hap verfijnt. Deze bijzondere smaakcombinatie maakt eendenborst met sinaasappelsaus tot een geliefd gerecht voor speciale gelegenheden en een specifieke keuze binnen de klassieke Franse keuken.


Bereiding:

  • Zet een pan met dikke bodem op middelmatig vuur en strooi de suiker in de pan.
  • Laat de suiker zachtjes karamelliseren zonder te roeren. Je kunt desgewenst wel de suiker in de pan walsen.
  • Als de suiker mooi goudbruin gekaramelliseerd is, blus je hem af met het sinaasappelsap.
  • Voeg de cointreau toe en roer goed door.
  • Voeg de tijm en de sinaasappelzest toe en laat even heel zachtjes pruttelen.
  • Snij de vetlaag van de filets kruislings in tot net boven het vlees.
  • Verhit een koekenpan zonder vet op middelmatig vuur en leg de filets met de velzijde naar onder in de pan.
  • Bak de filets op middelmatig vuur 10 minuten.
  • Bestrooi de filets met peper en zout. Draai dan om en bak nog eens 2 - 3 minuten op de vleeszijde.
  • Haal de filets uit de pan en 5 minuten afgedekt rusten.
  • Haal ondertussen de tijm uit de sinaasappelsaus.
  • Verkruimel de plak ontbijtkoek boven de saus. Roer goed door elkaar, zodat er een mooie gebonden saus ontstaan.
  • Snijd de filets in mooi plakjes en serveer ze met de gebonden sinaasappelsaus.


Bij dit heerlijke herfstgerecht adviseer ik een fruitige Pinot Noir te drinken. Deze wijn, vooral uit Bourgogne, heeft zachte tannines en aardse tonen die goed samengaan met de rijke smaak van eend. De fruitige accenten in een Pinot Noir versterken de smaak van de sinaasappel in de saus zonder de andere smaken in het gerecht te overheersen. Deze keer kozen wij voor een Bourgogne Chitry Pinot Noir Domaine Giraudon. Een enorm fruitgedreven Bourgogne. Puur pinot noir sap met in de geur verleidelijke aroma’s van kersen en aardbeien aangevuld met een snufje zwarte peper. Niets rustieks of boers, maar heel precies en fris. Ook de smaak is uitermate puristisch en fruitig elegant, maar - zoals het hoort - nog altijd perfect Pinot Noir getypeerd. Deze Bourgogne biedt een voortreffelijke balans tussen serieus/complex en plezier. Licht gekoeld overheerlijk. Hij is online onder andere verkrijgbaar bij Colaris.


Bon appétit!


08-11-2024

Bourgogne Chitry Pinot Noir Domaine Giraudon
Bourgogne Chitry Pinot Noir Domaine Giraudon
Share by: