Eieren in gerookte zalmsaus

EIEREN IN GEROOKTE ZALMSAUS


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Zweden

Gang: Lunch

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 25 minuten


Ingrediënten:

  • 8 eieren
  • 150 gram koud gerookte zalm + wat extra voor garnering
  • 50 gram Hollandse garnalen, ter garnering
  • sap en zest van 1 citroen
  • 150 gram zure room
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 el boter
  • 1 flinke sjalot, heel fijn gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, heel fijn gesnipperd
  • paar takjes verse dille, fijn gehakt
  • zeezout 
  • versgemalen witte peper
Eieren in gerookte zalmsaus met witlof

Dit is weer zo'n recept die ik oorspronkelijk voor de Paasbrunch maak, maar zo langzamerhand op verzoek ook de rest van het jaar. Dan wordt het toch maar eens tijd om dit gerecht met jullie te delen. Wacht niet tot de Paas of Kerst, maar geniet er het hele jaar van. Je gezin, vrienden of gasten zullen versteld staan!

Voor dit recept gebruiken we koud gerookte zalm. Je kunt deze zalm bij de visboer of de supermarkt vinden. Maar wil je echt uitpakken, kijk dan ook eens naar ons recept voor koud gerookte zalm.


Bereiding:

  • Kook de eieren tot de gewenste hardheid. Van mij mag het eigeel nog beetje zacht zijn, maar laat vooral je eigen smaak gelden.
  • Snij de plakjes zalm in dunne reepjes.
  • Smelt de boter op een laag vuurtje in een steelpannetje. Laat hem vooral niet bruin worden!
  • Fruit de sjalot en de knoflook op een laag vuur glazig.
  • Voeg de wijn en 2 eetlepels citroensap toe en laat deze tot ¾ inkoken.
  • Voeg de zure room toe en klop deze goed door de saus.
  • Breng de saus op smaak met versgemalen witte peper en een heel klein beetje zout.
  • Voeg de zalmsnippers, zest van de citroen en de dille toe en roer deze voorzichtig door de saus.
  • Giet de saus in een mooie schaal. Halveer de eieren en leg deze met de bolle zijde in de saus.
  • Verdeel de Hollandse garnalen, extra zalm snippers en nog wat dille als garnering over de schaal en serveer direct.
  • Lekker met witlof of witte asperges.


Bij zo'n mooi delicaat gerecht als dit hoort eigenlijk een mooie brut champagne of cava. Kies bijvoorbeeld voor een Besserat De Bellefon - Champagne Bleu Brut of de Casa Safra Cava Brut.


Njut av din måltid!


24-10-2024

Eieren in gerookte zalmsaus met witlof
Besserat De Bellefon - Champagne Bleu Brut
Casa Safra Cava Brut
Share by: