Eryngii met Aardappelwiggen

ERYNGII MET AARDAPPELWIGGEN


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Nederland

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 30 minuten


Ingrediënten:

  • 6 - 8 vastkokende aardappels, geschild en in wiggen gesneden (ik gebruikte Pommes Ratte)
  • 6-8 sgrote eryngii's, in de lengte in dikke plakken
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 6 ansjovisfilets op olie, fijngehakt
  • scheut olijfolie om te bakken
  • versgemalen zwarte peper
  • 6 lente-uitjes, in ringetjes gesneden
  • 3 el fijngesneden peterselie
  • 3 el lichte sojasaus
Eryngii met aardappelwiggen

Vandaag een gerecht met Eryngii en Pommes Ratte in de hoofdrol.

Eryngii, ook bekend als koningsoesterzwammen, zijn grote, stevige paddenstoelen met een dikke steel en kleine hoed. Ze hebben een milde, nootachtige smaak en een vlezig textuur, wat ze populair maakt in de keuken. Ze worden vaak gebruikt in roerbakgerechten, soepen en stoofschotels, en zijn een goede vleesvervanger door hun umamirijke smaak.

Pommes ratte zijn een Franse aardappelsoort met een langwerpige, kronkelige vorm en dunne, geelachtige schil. Ze hebben een boterachtige, nootachtige smaak en een vaste, romige textuur, waardoor ze ideaal zijn voor salades, gratins en roosteren. Deze aardappelen behouden goed hun vorm tijdens het koken en zijn populair in de Franse keuken vanwege hun unieke smaak en veelzijdigheid.


Bereiding:

  • Vul een ruime pan met koud water en leg de ardappelwiggen in de pan. Breng aan de kook en laat 6 - 7 minuten koken.
  • Giet af en laat goed droog dampen.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime koekenpan of hapjespan.
  • Voeg gelijktijdig de aardappelwiggen en de paddenstoelen toe. Bak ze 5 minuten.
  • Voeg na 5 minuten de knoflook en de ansjovis toe en bak alles omscheppend tot de aardappels en de eryngii bruin beginnen te worden.
  • Draai het vuur uit en voeg 3 el sojasaus toe en een flinke snuf zwarte peper. Schep een paar keer om.
  • Schep op voorverwarmde borden en bestrooi met de lente-ui en peterselie. En voila een snelle, eenvoudige doch voedzame maaltijd!


Bij dit gerecht past een wijn die de umami-smaak van de paddenstoelen en de aardse tonen van de aardappelen complimenteert. Een goede keuze zou een Chardonnay kunnen zijn, vooral een die wat eikenhout heeft gezien voor een romigere textuur. Bijvoorbeeld Bread & Butter Chardonnay 2022. Ook een Pinot Noir, met zijn lichte tannines en fruitige aroma's, kan goed werken, vooral als de gerechten licht gekruid zijn. Denk bijvoorbeeld aan Abbotts & Delaunay Pays d'Oc Les Fruits Sauvages Pinot Noir 2023.


Eetsmakelijk!


19-06-2022


Bread & Butter Chardonnay 2022
Abbotts & Delaunay Pays d'Oc Les Fruits Sauvages Pinot Noir 2023.
Eryngii met aardappelwiggen
Share by: