Feijoada

FEIJOADA


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Brazilië

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 8 uur weken, 30 minuten bereiden + 3 uur stoven


Ingrediënten:

  • 400 gram sukadelappen
  • 250 gram chorizo
  • 150 gram gerookte spekreepjes
  • 300 gram hamlappen
  • 400 gram gedroogde zwarte bonen
  • olijfolie
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 liter vleesbouillon
  • sap van 2 sinaasappels
  • 1 bosje verse koriander
  • 1 bosje verse bladselderij
Feijoada

Als je ooit naar Brazilië gaat, mag je dit niet missen: Dit is het wellicht het bekendste en misschien wel meest populaire gerecht van de Brazilianen, Feijoada!

Feijoada is een rijke en hartige stoofpot die je doet watertanden. Feijoada is meer dan alleen een gerecht, het is een symbool van de Braziliaanse cultuur en geschiedenis. Het vertelt het verhaal van de slavernij, de kolonisatie en de vermenging van verschillende volkeren en smaken.

Feijoada komt uit de tijd dat Brazilië overheerst werd door Portugal. Zij brachten Afrikaanse slaven naar Brazilië om er te werken op de plantages. De slaven kregen de restanten van de geslachten varken waar de beter bedeelden hun neus voor ophaalden. Zoals ogen, staart en poten. Zij maakten er een goedkope, maar overheerlijke stoofpot van met zwarte bonen.

In de loop der jaren is Feijoada uitgegroeid tot het nationale recept in Brazilië. Bijna elke familië heeft zo z'n eigen (geheime) ingrediënten. Verfijnd en met meerdere vleessoorten is het een heerlijke stoofpot.


Bereiding: gedroogde zwarte bonen

  • Spoel de bonen goed in een ruime pan met veel water. Giet ze af en vul de pan met ongeveer 2 liter water. Laat de bonen een nacht, maar minimaal 8 uur weken.
  • Spoel daarna opnieuw de bonen goed af en doe daarna de bonen opnieuw in de pan. Giet er water bij tot ongeveer 2 vingers boven de bonen. Voeg nog geen zout toe.
  • Kook de bonen met een gesloten deksel ongeveer 1,5 uur op een zacht vuurtje. Voeg na een uur wat zout naar behoeve toe.
  • Giet de bonen af. Je kunt ze straks aan het eind van de stooftijd aan de stoofpot toevoegen.


Bereiding: Feijoada

  • Maak het vlees schoon en snij het in stukken van 2 x 2 cm.
  • Snipper de uien en de knoflook fijn. Snijd de paprika in blokjes van 1 x 1 cm.
  • Doe olie in de pan en bak de spekreepjes in 5 minuten bruin.
  • Voeg de hamlappen, chorizo en hamlappen toe en bak ze 10 minuten mee tot alles mooi bruin is.
  • Voeg de ui en knoflook toe en bak nog 2 minuten mee.
  • Voeg daarna de vleesbouillon, sinaasappelsap, de paprika en laurierblaadjes toe.
  • Laat het geheel 2,5 uur op een laag vuurtje pruttelen met de deksel op de pan.
  • Voeg zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe.
  • Voeg de laatste 10 minuten de zwarte bonen en bladselderij toe.
  • Garneer met de verse korianderblaadjes.


Tip: Serveer deze heerlijke Braziliaanse Feijoada met Farofa.


Desfrute de sua refeição!

Feijoada
Share by: