Gegrilde Gamba's van de BBQ

GEGRILDE GAMBA'S VAN DE BBQ


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Turkije

Gang: Bij- of hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 30 minuten marineren + 10 minuten bereiden op BBQ


Ingrediënten:

  • 8 grote of 16 middelgrote gamba’s (ongepeld)
  • 3 tl gemalen komijn
  • 2 tl kerrie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 3 tl Pul biber (Turkse milde Chilivlokken)
  • 6 el milde olijfolie
  • 1 a 2 citroenen
  • Zeezoutvlokken naar smaak
Gegrilde gamba's van de BBQ

Ondanks het feit dat wij het hele jaar door gebruik maken van de BBQ, is dit toch een heerlijk recept om de zomer mee in te luiden. Heerlijk met een frisse salade en een goed glas gekoelde rosé.


Bereiding:

  • Spoel de gamba's onder koud stromend water. Snij met een scherp mes de rugzijden over de lengte een paar mm in en verwijder het darmkanaal. Spoel daarna nog een keer goed af en droog ze goed af.
  • Meng de milde olijfolie met de Pull biber, komijn, paprika- en kerriepoeder. Meng de marinade goed met de gamba's en laat 30 - 60 minuten in de koelkast marineren.
  • Richt ondertussen de BBQ (met deksel) in met een directe en indirecte zone.
  • Snijd de citroen(en) in partjes en zet apart.
  • Leg de gamba's 30 seconden (voor de middelgrote gamba's) of 1 minuut voor de grote gamba's op het rooster boven het directe gedeelte van de BBQ. Draai ze na de verstreken tijd om en rooster ze nog eens dezelfde tijd. Leg ze daarna op het indirecte gedeelte om nog even na te garen tot ze net aan gaar zijn. Sluit wel de deksel van de BBQ. Afhankelijk van de 'domewarmte' zal dat voor de middelgrote gamba's ongeveer 3 a 4 minuten duren. Voor de grote gamba's schat ik op zo'n 6 minuten.
  • Serveer ze op een bord en strooi er naar smaak wat zeezoutvlokken over. Een paar partjes citroen er bij en eventueel wat Turks platbrood en het feest kan beginnen.


Afiyet olsun!

Gegrilde gamba's van de BBQ
Share by: