Gemarineerde biefstuk met labneh

GEMARINEERDE BIEFSTUK MET PUL BIBER LABNEH


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Turkije

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 1 nacht voor de labneh + 30 minuten marineren + 10 minuten bereiden


Ingrediënten:

  • 450 gr kogelbiefstuk
  • 1 volle t.l. gedroogde munt of 2 e.l. fijngesneden verse munt
  • 1½ t.l. knoflookgranulaat
  • 1 t.l. komijnpoeder
  • ½ t.l. selderijzout
  • 3 e.l. olijfolie
  • 780 gr boter
  • 2 volle t.l. pul biber (Turkse milde chilivlokken) of naar smaak
  • een flinke handvol kant en klare gebakken uitjes
  • 3 takjes dille, fijngehakt
  • grof zeezout en peper naar smaak


Voor de labneh:

  • 500 gram Griekse yoghurt
  • 1 t.l. zeezout
Gemarineerde biefstuk met labneh

Dit gerecht heb ik voor de allereerste keer gemaakt tijdens onze eerste Ladies Night in 2021. Ik heb me laten inspireren door een recept uit een Turks Kookboek, waarvan ik de titel helaas vergeten ben. Het gerecht is gebaseerd op de Turkste Iskender Kebab. Het is een ware explosie van smaken en structuren die je echt een keer moet proberen. Onlangs kwam onze vriend MIchael langs met zijn versie van het gerecht. Hoog tijd dus om het ook met jullie te delen.


Bereiding:

  • Maak eerst een dag van te voren de labneh. Meng hiervoor 500 gram Griekse (volvet) met 1 theelepel zeezout. Plaats een vergiet boven een kom en leg hier een schone kaasdoek in. Schep de yoghurt op het doek en laat de yoghurt een nacht uitlekken in de koelkast. De uitgelekt yoghurt (labneh) gaan we gebruiken in dit gerecht. Het vocht (wei) kun je gebruiken in een ander recept door er bijvoorbeeld varkensvlees in te marineren.
  • Verwarm een bord voor in een voorverwarmde oven op 80° C.
  • Snijd de volgende dag de biefstuk in blokjes van ongeveer 2½ x 2½ cm. Masseer de blokjes goed in met olijfolie en bestrooi ze daarna met de komijnpoeder, knoflookgranulaat, munt, selderijzout en vers gemalen zwarte peper naar smaak. Laat dit minimaal 30 minuten marineren.
  • Verhit een koekenpan op hoog vuur en bak de biefstukblokjes in ongeveer 1 minuut per kant goudbruin. Haal ze daarna uit de pan en laat je op een voorverwarmd bord afgedekt met aluminiumfolie rusten.
  • Veeg de nog warme pan schoon en laat de boter door de restwarmte smelten. Verwarm indien nodig op een klein pitje. Roer de pul biber erdoor tot de gesmolten mooi rood kleurt.
  • Verdeel de labneh over een mooie platte schaal of groot plat bord en smeer met de bolle kant van een lepel mooi uit. Verdeel de biefstukblokjes op de labneh en overgiet deze met de heerlijke pul biber boter. Strooi als laatste hierover de fijngehakte dille en de gebakken uitjes.
  • Om het feest compleet te maken hebben wij er Turks platbrood bij geserveerd. Hierdoor kun je de heerlijke labneh met pul biber boter van het bord vegen.
  • Wij hebben er een heerlijke Primivo di Manduria bij gedronken.


Afiyet olsun!


Gemarineerde biefstuk met labneh
Share by: