Gerookte Carpaccio

PAPPADUMS MET GEROOKTE CARPACCIO


Niveau: Gemiddeld

Thema: BBQ

Gang: Lunch / Voorgerecht

Hoeveelheid: 6 personen

Tijd: 100 minuten


Ingrediënten:

  • 600 gram ossenhaas
  • zout en peper
  • 1 handje geweekte appelhoutsnippers
  • 2 handen hooi, in water geweekt
  • 6 pappadums
  • 2 avocado’s
  • 1 el extra vierge olijfolie, plus extra om te besprenkelen
  • 1 el sushiazijn
  • 2 el pijnboompitten
  • 4 bosuitjes
  • 4 rode radijsjes
  • 4 witte radijsjes
  • 3 el kappertjes
  • wasabi mayonaise
  • 10 gram frisée
  • 1 dl sherryazijn
  • 2 takjes kervel
  • 3 el geschaafde Parmezaanse kaas
  • 2 liter ijskoud water
  • ziplockzakje, groot genoeg voor de ossenhaas
Gerookte carpaccio op pappadums

Dit heerlijke gerecht kun je prima grotendeels een dag van te voren voorbereiden. Het is geschikt voor lunch of als voorgerecht.


Bereiding:

  • Verwarm je BBQ voor op 130°C.
  • Bestrooi de ossenhaas met zout en peper.
  • Strooi wat appelhoutsnippers op het vuur. Leg een grillrooster 20 cm boven het vuur en leg het hooi in een hoopje op het rooster. Leg de ossenhaas op het hooi en sluit de BBQ met het deksel. De temperatuur zal dalen naar 80°C, maar dat is prima.
  • Rook de ossenhaas 12 minuten op 80°C en draai dan de ossenhaas om. Rook nog eens 12 minuten.
  • Haal de ossenhaas van het rooster en doe hem in de ziplockzak. Sluit deze goed en leg hem in het ijswater totdat de ossenhaas volledig is afgekoeld en het garingsproces is gestopt.
  • Wikkel de ossenhaas strak in huishoudfolie en leg de hem zo'n 2 uur in de vriezer. Hierdoor is hij straks makkelijker in dunne plakjes te snijden.
  • Stook de BBQ op tot 200⁰C directe hitte met het rooster direct boven het vuur.
  • Halveer de avocado'S en haal de pitten eruit. Wrijf de snijoppervlakken in met wat olijfolie en gril 2½ minuut op het rooster tot er mooi grilstrepen ontstaan. Draai ze een kwartslag en gril ze nog eens 2½ minuut. Hierdoor ontstaat er een mooi grilruit op het vruchtvlees.
  • Haal de avocado's van het rooster en laat iets afkoelen. Haal het vruchtvlees uit de schillen. Voeg de olijfolie en de sushiazijn toe en prak alles fijn met een vork. Breng op smaak met peper en zout. Dek af met huishoudfolie en zet apart.
  • Rooster de pijnboompitten onder regelmatig roeren in een droge koekenpan tot ze beginnen te kleuren. Stort ze op een bord om af te koelen.
  • Haal de wortels en het grootse gedeelte van het groen van de bosuitjes. Snij de bosuitjes over de lengte in kwarten.
  • Maak de rode en witte radijsjes schoon en snij ook deze ook in kwarten. Doe de radijsjes en de bosui in een kom en overgiet ze met de sherryazijn. Laat het geheel ± 15 minuten trekken.
  • Doe de kappertjes in een zeefje en spoel ze onder kraan goed af en laat uitlekken.
  • Leg 6 velletjes huishoudfolie klaar. Snij van de ossenhaas met een snijmachine of een vlijmscherp mes zo dun mogelijke plakjes. Schik de plakjes direct dakpansgewijs op de huishoudfolievelletjes in een cirkel met dezelfde doorsnede als de pappadums.
  • Besmeer elke pappadum met de avocadocrème. Leg de carpaccio met de folie naar boven op de pappadum en verwijder de folie.
  • Garneer met de wasabi-mayonaise, de frisée, kappertjes, pijnboompitten, takjes kervel en Parmezaanse kaasschaafsel. Besprenkel het geheel met de olijfolie en serveer direct.



Eetsmakelijk!


18-09-2020

Gerookte carpaccio op pappadums
Gerookte carpaccio op pappadums
Share by: