Gevlinderde Pikante Kip

GEVLINDERDE PIKANTE KIP


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Griekenland

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 60 minuten marineren + 45 minuten in oven of BBQ + 10 minuten rusten


Ingrediënten:

  • 1 hele kip van ± 1,4 kilo, gevlinderd
  • 1½ tl knoflookpoeder
  • 1½ tl uienpoeder
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl (gerookte) paprikapoeder
  • olijfolie
Gevlinderde Pikante Kip

Het proces van het "vlinderen" van een kip, ook wel bekend als "spatchcocking", verwijst naar het verwijderen van de ruggengraat van een kip en het openleggen van de vogel, zodat deze plat op een grill of in een oven kan worden geplaatst. Hoewel het misschien een ongebruikelijke term is, heeft het vlinderen van een kip verschillende voordelen:

  1. Gelijkmatige garing: Door de kip te vlinderen, wordt het vlees gelijkmatig blootgesteld aan de hitte. Dit zorgt voor een snellere en gelijkmatigere garing. De kip wordt malser en sappiger dan wanneer deze op traditionele wijze wordt bereid.
  2. Kortere bereidingstijd: Omdat de kip vlak op de grill of in de oven ligt, wordt de bereidingstijd aanzienlijk verkort. De warmte kan efficiënter doordringen in het vlees, waardoor de kip sneller gaar is.
  3. Krokante huid: Een vlinderkip heeft meer blootgesteld oppervlak, inclusief de huid. Dit resulteert in een gelijkmatigere en knapperigere huid. Als je van een krokante huid houdt, is vlinderen een goede techniek om dit te bereiken.

Al met al is het vlinderen van een kip een handige techniek die resulteert in een snellere, gelijkmatigere en smaakvollere bereiding. Het is vooral populair bij het grillen van kip, maar kan ook worden toegepast bij het braden in de oven.



Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200°C of richt een BBQ in op directe hitte op 200°C.
  • Leg de gevlinderde kip op een snijplank met het vel omhoog. Wrijf de kip in met het kruidenmengsel van knoflook-, uiengranulaat, paprikapoeder en chilivlokken. Bereid je de kip in de oven, gebruik dan de gerookte paprikapoeder. Voor bereiding op de BBQ kun je gewone paprikapoeder gebruiken. Laat de kip 30 minuten marineren in de koelkast.
  • Verhit een gietijzeren grillpan op hoog vuur of op de BBQ. Bestrooi de huid van de kip met zeezout en versgemalen zwarte peper. Leg de kip met het vel omlaag op de grillpan en grill hem ± 5 minuten tot hij mooi lichtbruin kleurt.
  • Gebruik je een BBQ richt deze dan nu in op indirecte hitte op 200°C.
  • Leg de kip op een ovenschaal en plaats deze in de oven of op de BBQ en grill hem in 40 minuten gaar. Voeg na 20 minuten de plakjes halloumi toe en gaar deze mee.
  • Haal de ovenschaal uit de oven of van de BBQ en laat de kip 10 minuten rusten.


Heerlijk met een Griekse bonen/paprikasalade.


Καλή όρεξη!  Kalí órexi!

Gevlinderde Pikante Kip
Share by: