Gnocchi met Gorgonzola-Perensaus

GNOCCHI MET

GORGONZOLA-PERENSAUS


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Italië

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 30 minuten


Ingrediënten:

  • 4 kalkoenschnitzels a 125 gram
  • 4 el olijfolie
  • 400 gram gnocchi
  • 4 plakjes prosciutto
  • 125 gram gorgonzola (dolce of picante)
  • 2 rijpe peren
  • 200 ml droge witte wijn
  • 30 ml calvados
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 takjes dille, fijngesneden
gnocchi met gorgonzola-perensaus

Gorgonzola is een bekende Italiaanse blauwschimmel kaas die zijn naam ontleent aan de stad Gorgonzola in de regio Lombardije, Italië. Deze kaas wordt al eeuwenlang geproduceerd en staat bekend om zijn romige textuur en scherpe, pittige smaak, die wordt bereikt door de kaas te laten rijpen met de schimmel Penicillium gorgonzolae.

Er zijn twee hoofdvarianten van Gorgonzola:

  • Gorgonzola Dolce: Deze variant heeft een mildere smaak en een romige textuur. Het wordt doorgaans korter gerijpt dan Gorgonzola Piccante.
  • Gorgonzola Piccante: Deze variant heeft een scherpere, intensere smaak en wordt langer gerijpt dan Gorgonzola Dolce.

Beide varianten van Gorgonzola worden geproduceerd in de regio's Lombardije en Piemonte in Noord-Italië, en ze hebben het predicaat DOP (Denominazione di Origine Protetta), wat betekent dat ze aan strikte kwaliteitsnormen moeten voldoen en uit een specifiek geografisch gebied moeten komen om als Gorgonzola te worden verkocht.


Bereiding:

  • Sla met de zijkant van een mes de schnitzels wat dunner.
  • Schil 1 peer en snij in 12 dunne partjes.
  • Leg op elke schnitzel een plakje prosciutto en daarop een 2 a 3 partjes peer. Rol de schnitzel strak op en zet vast met een houten prikker.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de opgerolde schnitzel rondom bruin. Bestrooi ze met wat zeezout en schuif ze naar de zijkant.
  • Giet de witte wijn in het midden van de pan en laat tot de helft inkoken.
  • Schil ondertussen de andere peer. Verwijder het klokhuis en snij de peer in kleine blokjes. Voeg toe bij de koekenpan. Stoof 3 minuten mee.
  • Haal de schnitzelrolletjes uit de pan en zet warm weg. Voeg de gorgonzola toe aan de pan en laat alles oplossen.
  • Voeg de gnocchi toe aan de pan en warm al roerend op.
  • Voeg de schnitzelrolletjes toe en schep de saus over de rolletjes.
  • Voeg de calvados toe aan de pan, warm even op en flambeer tot de vlammen doven. Pas op, doe dit niet onder een werkende afzuigkap!
  • Strooi er wat vers gemalen zwarte peper over en garneer met een paar toefjes dille.


Buon appetito!

gnocchi met gorgonzola-perensaus
gnocchi met gorgonzola-perensaus
Share by: