Gumbo

GUMBO

(Authentiek Recept uit Louisiana)


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: U.S.A.

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 45 minuten bereiden + 2 uur sudderen


Ingrediënten:

  • 1 kop bloem
  • 1 kop plantaardige olie of reuzel
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 1 groene paprika, fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 pond andouille-worst (of chorizo), in plakjes
  • 1 pond kippendijfilet, in stukken gesneden
  • 1 pond rauwe garnalen, gepeld en ontdaan van darmen
  • 1 blikje (ongeveer 400 gram) tomatenblokjes
  • 6 kopjes kippenbouillon
  • 1 kop bevroren okra, in plakjes (optioneel, als je het kunt vinden)
  • 2-3 laurierblaadjes
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1/2 theelepel cayennepeper (of naar smaak voor wat pit)
  • zout en zwarte peper naar smaak
  • vers gekookte witte rijst voor het serveren
  • fijngehakte lente uitjes voor garnering
Gumbo

Gumbo is een traditioneel gerecht dat zijn oorsprong vindt in Louisiana, Verenigde Staten, en wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van de Creoolse en Cajun-keuken. Het is een smaakvolle en stevige stoofpot die meestal bestaat uit een dikke soepbasis gemaakt van een roux (een mengsel van bloem en vet), samen met een combinatie van groenten, vlees of zeevruchten en diverse kruiden. Gumbo is niet alleen een heerlijk gerecht, maar ook een symbool van het rijke culturele erfgoed van Louisiana, waar het al eeuwenlang wordt genoten. Het brengt verschillende culinaire invloeden samen uit Afrikaanse, Franse, Spaanse en Inheemse Amerikaanse tradities, waardoor het een echt uniek en geliefd gerecht is.


Bereiding:

  • Maak eerst een roux: Verhit de olie of reuzel in een grote, zware pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem geleidelijk toe terwijl je constant roert. Blijf roeren totdat de roux een donkere karamelkleur krijgt (dit kan ongeveer 20-30 minuten duren). Pas op dat je de roux niet verbrandt, want dan moet je opnieuw beginnen. Voeg na 20-30 minuten beetje bij beetje de bouillon toe tot er een mooie gebonden saus ontstaan.
  • Verhit ondertussen 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de fijngehakte ui, paprika, bleekselderij en knoflook. Bak de groenten ongeveer 5 minuten, tot ze zacht worden.
  • Voeg de plakjes andouille-worst toe en bak deze enkele minuten mee om de smaken vrij te laten komen.
  • Kruid de kip met Cajunkruiden en voeg het toe aan de koekenpan en bak ze lichtbruin.
  • Roer de tomatenblokjes erdoor en laat het geheel nog een paar minuten sudderen.
  • Doe het geheel bij de roux en roer goed door elkaar. Voeg de laurierblaadjes, gedroogde tijm en cayennepeper toe. Breng op smaak met zout en zwarte peper.
  • Breng de gumbo aan de kook en laat het vervolgens op laag vuur sudderen. Laat het minstens 1 uur, maar bij voorkeur langer, afgedekt sudderen om de smaken te laten ontwikkelen.
  • Voeg ongeveer 15 minuten voor het serveren de bevroren okra toe aan de gumbo en laat het mee sudderen.
  • Voeg ten slotte de rauwe garnalen toe en kook ze tot ze roze en gaar zijn, dit duurt meestal niet langer dan 5-7 minuten.
  • Serveer de gumbo over verse gekookte witte rijst en garneer met fijngehakte groene uien.


Dit is slechts een basisrecept voor Gumbo, dus voel je vrij om te experimenteren met extra ingrediënten en kruiden om de gumbo aan je eigen smaak aan te passen. Geniet van je authentieke Louisiana gumbo!


Enjoy your meal!

Rijstbolletje maken
Gumbo
Gumbo
Share by: