Herfstschotel met kip en kastanjes

HERFSTSCHOTEL MET KIP EN KASTANJES


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Frankrijk

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 35 minuten


Ingrediënten:

  • 4 el olijfolie
  • 600 gram kippendijfilet, in blokjes
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 takjes tijm, naaldjes gerist
  • 150 gram gerookte spekreepjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 knoflooktenen, fijn gesnipperd
  • 400 gram kastanjechampignons, in kwarten gesneden
  • 2 stuks prei, alleen witte en lichtgroene deel, in ringen gesneden
  • 2 paprika’s, ik blokjes
  • 250 gram gare kastanjes (vacuüm)
  • 1 kippenbouillontablet, verkruimeld
  • 1 blikje tomatenpuree a 70 gram
  • 1 volle el bloem
  • 100 ml rode wijn
  • 350 – 500 ml kokend water
  • handje peterselie, ter garnering
Herfstschotel met kip en kastanjes

Met deze herfstachtige dagen vind ik het altijd heerlijk om warme dampende stoofschotels te maken. Maar als je een keer niet zo veel tijd hebt, is deze herfstschotel een heel goed alternatief. Kippendijfilet leent zich uitermate om heerlijk te stoven en door de toevoeging van gerookt spek en de zoete kastanjes krijgt het een heerlijk herfstkarakter. Neem voor de wijn een mooie droge Bordeaux, die je dan ook bij het gerecht kunt schenken. Laat de herfst maar komen!


Bereiding:

  • Kruid de kippendijblokjes met peper, zout, paprikapoeder en de helft van de tijmnaaldjes.
  • Verhit een hapjespan of grote braadpan op hoog vuur en voeg 4 eetlepels olijfolie toe.
  • Voeg de gekruide kip toe aan de pan en bak in ongeveer 5 minuten mooi rondom bruin.
  • Verlaag het vuur en voeg de spekblokjes toe en bak deze ook mee tot ze bruin zijn.
  • Voeg de ui en de knoflook toe en bak deze 3 minuten mee tot ze glazig en zacht zijn.
  • Voeg de kastanjes, champignons, prei, paprika en de rest van de tijm toe en bak alles tot de groenten geslonken zijn en de helft van het vrijgekomen vocht is verdampt.
  • Voeg de tomatenpuree samen met de bloem toe en bak 4 minuten op laag vuur om de tomatenpuree te ontzuren en de bloem te garen. Blijf goed roeren om aanbranden te voorkomen.
  • Blus af met de rode wijn en zet het vuur iets hoger. Laat de wijn grotendeels verdampen.
  • Los het bouillonblokje ondertussen op in het kokende water.
  • Voeg beetje bij beetje het kokende water toe tot je een mooi gebonden saus hebt gekregen.
  • Breng indien gewenst nog verder op smaak met peper en zout.
  • Garneer de schotel met wat fijngehakte peterselie en serveer met gekookte aardappels, rijst of pasta.


Bij deze herfstschotel past een prachtige Bordeaux zoals Ronan By Clinet Bordeaux 2019. Dit is een elegante rode wijn geproduceerd door Château Clinet, een gerenommeerd wijnhuis in de Pomerol-regio van Bordeaux. Deze wijn maakt deel uit van de Ronan by Clinet-lijn, die bekend staat om het aanbieden van toegankelijke en verfijnde wijnen die de essentie van Bordeaux perfect weergeven. De blend bestaat voornamelijk uit Merlot, aangevuld met Cabernet Sauvignon, wat resulteert in een zachte en fruitige wijn met diepgang en complexiteit. Deze wijn is online onder andere verkrijgbaar bij Colaris.


Bon appétit!


27-10-2024

Ronan By Clinet Bordeaux 2019
Ronan By Clinet Bordeaux 2019
Share by: