Insalata di peperoni

INSALATA DI PEPERONI


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Italië

Gang: Bijgerecht /Anti-Pasta

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 20 minuten + 1 uur rusten


Ingrediënten:

  • 3 rode paprika's
  • 1½ el. kappertjes
  • 6 gezouten ansjovisfilets, uit blik
  • 1½ teen knoflook, in kleine dunne plakjes
  • ½citroen, uitgeperst
  • 8 el. extra vierge olie
  • hand peterselie, fijngehakt
  • 2 kleine bolletjes burrata
  • 4 stengels bieslook
  • ½ spaanse peper, in stukjes zonder zaadlijst   
  • versgemalen zwarte peper
Insalata di peperoni.

Deze heerlijke paprika salade is een overheerlijk zomers gerecht die je als bijgerecht of anti-pasta kunt eten. Ik grill de paprika's het liefst op de BBQ voor een wat rokerige toets, maar in de oven onder de grill lukt ook prima.


Bereiding:

  • Was de paprika's goed en droog ze af. Snij ze door de midden.
  • Grill je ze op de BBQ? Gril ze dan met de buitenzijde boven het vuur. Grill je ze in oven, leg ze dan met de buienzijde naar boven onder de grill.
  • Grill ze tot ze zwarte beginnen te blakeren.
  • Doe de paprika in een plastic zak en sluit deze af. Door de stoom die vrijkomt zal het velletje straks makkelijk te verwijderen zijn.
  • Snij ondertussen de knoflook en de ansjovis fijn. Pers de halve citroen uit.
  • Als de paprika is afgekoeld, kun je de velletjes, zaadlijsten en steeltjes verwijderen.
  • Snij de paprika in de lengte in 2 cm brede repen.
  • Doe de paprika met het citroensap, kappertjes, ansjovis, 4 eetlepels olijfolie en wat peper in een kom. Meng alles goed door elkaar en laat minimaal 1 uur op kamertemperatuur rusten.
  • Voeg vlak voor reserveren de peterselie en rode peper toe en verdeel over 4 mooie borden.
  • Leg in het midden op elk bordje een half bolletje burrata. Giet over elke burrata een halve eetlepel olijfolie en garneer de burrata met bieslook.
  • Lekker met geroosterd brood.


Bij Insalata di Peperoni is het belangrijk om een wijn te kiezen die de zoetheid van de geroosterde paprika's, evenals de eventueel toegevoegde ingrediënten zoals olijfolie, knoflook, kappertjes, en kruiden, aanvult. Je wilt een wijn die de smaken van de salade niet overheerst maar eerder verfrist en aanvult. Wij kozen voor een Gavi uit de Piemonte streek.

Gavi is een klein Italiaans wijnbouwgebied in het uiterste zuiden van Piemonte. Het is geklasseerd als DOCG, de hoogste classificatie voor Italiaanse wijn. Gavi wordt gemaakt van de cortese druif, die staat aangeplant op een bodem van kalksteen en klei. Hij is fruitig en kruidig met de herkenbare smaak van amandelen. Daarnaast proef je perzik, peer, citroen en mineraliteit. Perfect geschikt als aperitief, maar ook heerlijk bij een salade of gerechten met vis of schaal- en schelpdieren.


Buon Appetito!


02-08-2022

Insalata di peperoni.
Gavi La Battistina
Share by: