JAMAICAN PATTIES



Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Jamaica

Gang: Bijgerecht / Fingerfood / Lunch

Hoeveelheid: 8 stuks

Tijd: 90 minuten


Ingrediënten deeg:

  •  300 gram bloem
  •  125 gram roomboter
  •  4 gram zout
  •  3 gram kurkuma
  •  3 gram garam masala
  • 130 ml water


Ingrediënten maizenamengsel:

  •  8 gram maïzena
  •  200 ml water


Ingrediënten gehaktvulling:

  •  20 ml olijfolie
  •  500 gram rundergehakt
  •  3 gram paprikapoeder
  •  ½ Scotch Bonnet peper, zaden verwijderd en zeer fijn gehakt
  •  2 gram versgemalen zwarte peper
  •  2 gram pimentpoeder
  •  2 gram komijnpoeder
  •  4 gram knoflookgranulaat
  •  4 gram uiengranulaat
  •  0,5 gram tijm
  •  0,5 gram kaneelpoeder
  •  3 gram kurkuma
  •  4 gram garam masala
  •  2 gram zeezout
  •  125 gram gele ui, fijn gesnipperd
  •  1 runderbouillonblokje
  •  30 gram ketjap manis


Extra:

  •  1 ei, geklutst
Jamaican Patties

Jamaican Patties zijn knapperige, goudgele deegflapjes boordevol kruidige verrassing. De korst is heerlijk bros en boterachtig, en verkruimelt subtiel bij elke hap. Binnenin wacht sappig rundergehakt, langzaam gegaard met ui, knoflook, tijm, piment en een vleugje pittige Scotch Bonnet-peper. Deze explosie van smaken is perfect in balans: hartig, een tikkeltje zoet en aangenaam pikant. Elke patty is een stukje Caribisch comfort food, ideaal als snack of lichte maaltijd. Serveer ze warm, eventueel met een frisse salade of pittige saus, en waan je even op een zonovergoten markt in Kingston.


Bereiding deeg:

  • Doe de deeg met de roomboter en alle vaste bestanddelen in een keukenmachine met sikkelmes en maal fijn.
  • Voeg het water toe en mix het tot een zacht samenhangend deeg.
  • Neem het deeg uit de kom en kneed met de hand nog even goed door.
  • Pak het deeg in met huishoudfolie en laat het even in de koelkast rusten.


Bereiding gehaktvulling:

  • Verhit op middelhoog vuur de olijfolie in een koekenpan.
  • Voeg het gehakt met de paprikapoeder, Scotch Bonnet peper, zout, zwarte peper, pimentpoeder, komijnpoeder, tijm, knoflookgranulaat, uiengranulaat, kaneelpoeder, kurkuma en garam masala toe. Bak alles 3 - 4 minuten terwijl je met een vork prakt.
  • Voeg de ui toe en bak deze 4 minuten mee.
  • Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en giet de ketjap manis er bij.
  • Meng de maizena met het water en giet dit bij het gehaktmengsel.
  • Laat het geheel op matig vuur aan de kook komen tot de saus is ingedikt.
  • Haal de pan van het vuur en laat volledig afkoelen.


Vullen van de patties:

  • Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in 8 gelijke delen.
  • Draai van elke portie een bolletje en leg deze op een met bloem bestoven werkplek.
  • Rol het deeg uit met een deegroller tot een dun lapje van Ø 20 cm.
  • Verdeel het gehakt in 8 porties en leg op elk lapje een portie gehakt.
  • Maak de randen van het lapje vochtig met een beetje water en vouw het deeg dubbel over het gehaktmengsel.
  • Druk ze goed stevig dicht met je vingertoppen of met een vork.


Bakken van de patties:

  • Verwarm ondertussen je oven voor op 200℃.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de patties er boven op.
  • Bestrijk de patties met het geklutste ei.
  • Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak ze in 15 - 20 minuten goud bruin.
  • Serveer ze direct.


Als ik zomers dit gerecht maak en dan lekker op het terras in de tuin van de ondergaande zon geniet, drink ik meestal een simpel pilsje of witbier. Je zou er een Sauvignon Blanc bij kunnen drinken, maar de Jamaicanen verklaren je dan echt voor gek. Kun je aan Red Stripe komen, dan moet daar echt voor gaan. Red Stripe is precies het juiste bier voor iedereen die dringend vakantie nodig heeft. Het Jamaicaanse bier tovert de zon van de eilandstaat in je glas en zorgt voor een goed humeur en ontspanning.

Red Stripe heeft een ontspannen alcoholgehalte van 4,7% en vloeit in kristalhelder amber in het glas. Een handbreedte wit schuim met fijne poriën kroont het fijn mousserende bier en verspreidt een verleidelijke geur van mout, bloemige hop, zongedroogd stro en delicate kruiden. De initiële smaak onthult een lichtvoetige body met heerlijke frisheid en weinig bitterheid. De klassieke smaak van een pils gaat gepaard met een zoete toon van smeltende karamel, evenals een vleugje grasachtige hop en een fijne toon van mout. Een subtiele zuurgraad rondt de aromaten af en geeft het bier extra frisheid.

Zomer, zon, strand en een rode streep!



Have a nice meal!


21-05-2025

Jamaican Patties maken
Red Stripe