Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Italië
Gang: Hoofdggrecht
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 20 minuten voorbereiden + 20 minuten in oven
Ingrediënten:
Dit recept bewijst weer eens hoe eenvoudig lekker eten kan zijn. Verse vis, pasta en een heerlijke tomatensaus. Meer heb je niet nodig. Of misschien toch ........ een mooi glas met Falanghina!!!
Ik gebruik in dit gerecht pici. Pici is een traditioneel Italiaans pastagerecht uit Toscane. Het bestaat uit dikke, handgerolde slierten die meestal worden gekozen met eenvoudige sauzen, zoals een ragu van vlees of boter met kruiden. Het deeg is meestal gemaakt van bloem en water, zonder eieren, waardoor het een stevige textuur heeft. Pici is een geliefd gerecht in de Toscaanse keuken. Mocht je geen pici kunnen vinden, neem dan gerust een andere soort pasta of gewone spaghetti.
Bereiding:
Bij dit gerecht zou een witte Italiaanse wijn goed passen, vooral eentje met genoeg body en frisse zuurgraad om de smaken in balans te brengen. Een mooie keuze is een Falanghina uit Campanië. Deze wijn heeft een levendige zuurgraad en fruitige tonen die de vis en tomaat mooi complementeren.
Wij kozen voor Le Origini Falanghina Campania IGT. De falanghina druif is een typische druif voor Campania. Het is een van de oudste druivenrassen in Italië en is waarschijnlijk afkomstig uit Griekenland of de Balkan. Zijn naam is waarschijnlijk gebaseerd op de palen "falange" die de druivenstokken ondersteunden. Nadat de druiven geplukt zijn, krijgt de wijn zijn vergisting op een temperatuur van 16-18 °C, gevolgd door een malolactische vergisting op roestvrijstalen tanks. Hiermee worden de zuren in de wijn zachter. De wijn is licht strogeel, met groen-achtige reflecties. In de neus veel fris fruit met accenten van citrus en witte bloemen. De smaak is fris, mede dankzij de mooie zuren. Deze wijn is onder andere online verkrijgbaar bij: Crivino.nl
Buon appetito!
27-06-2024
Het enige wat een zen-kok nodig heeft om te beginnen, is een zaadje twijfel, een snufje vertrouwen en een lepel vastberadenheid!
Bernard Glassman & Rick Fields