Kabeljauw met Tomaten-Knoflooksaus

FILETTO DI MERLUZZO CON SALSA DI POMODORO E AGLIO 

(Kabeljauwfilet met Tomaten-Knoflooksaus)


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Italië

Gang: Hoofdggrecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 20 minuten voorbereiden + 20 minuten in oven


Ingrediënten:

  • 4 kabeljauwfilets a 125 gram
  • 2 gezouten ansjovisfilets
  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • sap van 1 citroen
  • 10 roma tomaten, ontveld
  • 5 dl volle room
  • 1 bos bieslook, grof gesneden
  • ½ bosje koriander of peterselie, grof gesneden
  • 8 tenen knoflook, grof gehakt
  • 2 el kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
  • 400 gram pici (dikke spaghetti)
  • versgemalen zwarte peper
  • gemalen zeezout
Kabeljauw met tomaten knoflooksaus

Dit recept bewijst weer eens hoe eenvoudig lekker eten kan zijn. Verse vis, pasta en een heerlijke tomatensaus. Meer heb je niet nodig. Of misschien toch ........ een mooi glas met Falanghina!!!

Ik gebruik in dit gerecht pici. Pici is een traditioneel Italiaans pastagerecht uit Toscane. Het bestaat uit dikke, handgerolde slierten die meestal worden gekozen met eenvoudige sauzen, zoals een ragu van vlees of boter met kruiden. Het deeg is meestal gemaakt van bloem en water, zonder eieren, waardoor het een stevige textuur heeft. Pici is een geliefd gerecht in de Toscaanse keuken. Mocht je geen pici kunnen vinden, neem dan gerust een andere soort pasta of gewone spaghetti.


Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200⁰C.
  • Doe de tomaten samen met de bieslook, koriander (of peterselie), de room in een keukenmachine en blend tot een fijne saus.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit de sjalotten op middelhoog vuur in ongeveer 4 minuten glazig.
  • Voeg de knoflook en de ansjovisfilets toe en bak deze nog even mee tot de ansjovis begint te smelten.
  • Giet de tomaten saus er bij en breng al roerend aan de kook.
  • Roer er met een lepel de kappertjes doorheen.
  • Strooi er naar smaak nog wat peper en zout over.
  • Leg de kabeljauwfilets in een ingevette hoge ovenschaal.
  • Besprenkel met wat citroensap en bestrooi met peper en zout.
  • Giet de tomatensaus er over.
  • Dek de schotel af met aluminiumfolie en plaats in de voorverwarmde oven.
  • Stoof in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Kook ondertussen de pici gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verdeel de pici over 4 voorverwarmde borden en leg de kabeljauwfilets er op.
  • Giet de warme saus over de vis en serveer direct.


Bij dit gerecht zou een witte Italiaanse wijn goed passen, vooral eentje met genoeg body en frisse zuurgraad om de smaken in balans te brengen. Een mooie keuze is een Falanghina uit Campanië. Deze wijn heeft een levendige zuurgraad en fruitige tonen die de vis en tomaat mooi complementeren.

Wij kozen voor Le Origini Falanghina Campania IGT. De falanghina druif is een typische druif voor Campania. Het is een van de oudste druivenrassen in Italië en is waarschijnlijk afkomstig uit Griekenland of de Balkan. Zijn naam is waarschijnlijk gebaseerd op de palen "falange" die de druivenstokken ondersteunden. Nadat de druiven geplukt zijn, krijgt de wijn zijn vergisting op een temperatuur van 16-18 °C, gevolgd door een malolactische vergisting op roestvrijstalen tanks. Hiermee worden de zuren in de wijn zachter. De wijn is licht strogeel, met groen-achtige reflecties. In de neus veel fris fruit met accenten van citrus en witte bloemen. De smaak is fris, mede dankzij de mooie zuren. Deze wijn is onder andere online verkrijgbaar bij: Crivino.nl


Buon appetito!



27-06-2024

FILETTO DI MERLUZZO CON SALSA DI POMODORO E AGLIO
Le Origini Falanghina Campania IGT
Share by: