Kalbo Korean Shortribs van de BBQ

KALBO KOREAN SHORTRIBS

VAN DE BBQ


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Zuid-Korea

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 40 minuten


Ingrediënten:


Ingredienten laksaus:

  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
  • ½ rode peper, fijn gesneden
  • 5 cm gember, in dunne plakjes
  • 1 dl sojasaus
  • 1 dl merin
  • 10 ml saké
  • 20 ml gembersiroop
  • 1 el lichtbruine basterdsuiker
  • 2 el sesamzaad
  • 3 el zonnebloemolie
Kalbo Korean Shortribs

Kalbo shortribs zijn een populair rundvleesgerecht uit de Koreaanse keuken, ook bekend als Galbi of Kalbi. Het bestaat uit korte ribben van rundvlees die dwars op het bot worden gesneden, waardoor dunne, brede stukken vlees met been ontstaan. Dit onderscheidt Kalbo shortribs van de traditionele westerse bereiding van short ribs, die vaak in dikkere stukken wordt gesneden.

Het vlees wordt meestal gemarineerd in een zoet-zoute saus op basis van sojasaus, suiker, knoflook, sesamolie en soms rijstwijn of peer. Vervolgens wordt het vlees gegrild, vaak op een barbecue, wat zorgt voor een rijke, gekaramelliseerde smaak. Kalbo shortribs zijn geliefd vanwege hun malse textuur en de perfecte balans tussen zoete en hartige smaken.


Bereiding laksaus:

  • Verhit 2 el olie in een kleine wok en fruit hierin de knoflook, gember en de rode ui 2 minuten aan.
  • Giet de sojasaus, merin, saké, gembersiroop en basterdsuiker er bij en laat 5 minuten pruttelen.
  • Zeef de saus en voeg het sesamzaad er aan toe.
  • Zet even apart voor nader gebruik.


Bereiding Kalbo shotribs:

  • Richt je BBQ voor direct grillen op open vuur.
  • Haal de kalbo-shortribs een half uur van te voren uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
  • Smeet de shortribs in met wat zonnebloemolie en leg ze boven op de hete grill.
  • Grill ze om en om tot ze een kerntemperatuur hebben van 40⁰C en besmeer ze dan met de laksaus.
  • Blijf om en om grillen en besmeren tot ze een kerntemperatuur hebben van 60⁰C.
  • Haal ze van de grill en serveer ze direct.
  • Lekker met gekookte rijst, gegrilde groene asperges en een pittige Perzik-BBQ-Saus


Een wijn met voldoende body en complexiteit is ideaal voor Kalbo shortribs. Zoals de Zinfandel: Deze wijn heeft rijke, fruitige tonen van zwarte bessen en pruimen, met een lichte kruidigheid die mooi aansluit bij de zoete en rokerige smaak van de ribs. Een perfecte keus zou de De Brazin Old Vine zinfandel zijn. Dit is een geweldige wijn van zeer oude wijnstokken met prachtige geuren en smaken van rijp fruit en specerijen. Online verkrijgbaar bij: vinify.nl


맛있게 드세요!


mas-iss-ge deu-se-yo


21-09-2024

Kalbo Korean Shortribs van de BBQ
Brazin Old Vine Zinfandel
Share by: