Kikkerbillen in Kruidige Roomsaus

KIKKERBILLEN IN KRUIDIGE ROOMSAUS


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Frankrijk

Gang: Voorgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 25 minuten


Ingrediënten:

  • 12 verse kikkerbillen
  • versgemalen zwarte peper
  • versgemalen zeezout
  • 2 sjalotten, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 10 gram roomboter
  • olijfolie
  • 1 dl droge witte wijn 
  • 1 dl magere kippenbouillon
  • 2 eierdooiers
  • 1½ dl vloeibare room
  • 1 el vers citroensap
  • 1 oude boterham in kleine blokjes gesneden
  • 4 el fijngehakte kervel, bladpeterselie, dragon, dille
Kikkerbillen in Kruidige Roomsaus

Kikkerbillen zijn een culinaire delicatesse die meer aandacht verdienen. Hun smaak, vaak vergeleken met een mengsel van kip en vis, maakt ze een veelzijdig ingrediënt in de keuken. Ze zijn mager, eiwitrijk en licht verteeerbaar, wat ze ideaal maakt voor wie gezond en lekker wil eten. Bovendien bieden kikkerbillen een unieke eetervaring en voegen ze een avontuurlijk avontuur toe aan de tafel. Ze passen perfect bij kruidige sauzen, knoflook en boter, en laten zich gemakkelijk combineren met verschillende keukens, van Frans tot Aziatisch.



Bereiding:

  • Een kikkerbil bestaat meestal uit een linker- en rechterpootje aan het onderlijfje. We snijden het onderlijfje door, zodat er twee boutjes ontstaan.
  • Spoel de kikkerbillen goed af onder koud stromend water. Droog goed af.
  • Kruid de kikkerbillen met peper en zout.
  • Verhit in een koekenpan 2 - 3 eetlepels olijfolie en bak de stukjes brood goudbruin en krokant.
  • Zet apart.
  • Verhit de boter en 2 eetlepels olijfolie in een schone koekenpan op middelhoog vuur en fruit de sjalot en knoflook 1 minuut aan.
  • Voeg de kikkerbillen toe en bak deze 2 minuten aan beide kanten tot ze een licht bruine tint krijgen.
  • Bluf af met de bouillon en witte wijn en laat langzaam afgedekt op laag vuur 8 - 10 minuten garen.
  • Haal de kikkerbillen uit het stoofvocht en houd ze warm op een voorverwarmd bord onder aluminiumfolie.
  • Draai het vuur hoger en laat het stoofvocht voor 50% inkoken.
  • Meng ondertussen de eidooiers met de room.
  • Draai het vuur zeer laag (stoofvocht mag niet meer koken) en roer het room-eimengsel door het ingekookte stoofvocht. Roer tot er een licht gebonden saus ontstaat.
  • Voeg het citroensap en de fijngehakte kruiden toe.
  • Giet de saus in 4 borden en leg de kikkerbillen in de saus.
  • Garneer het geheel met de croutons en eventueel nog wat fijngehakte peterselie.


Bij dit heerlijke romge gerecht hoort een volle witte Bourgogne. Deze Bourgogne vonden we in de tamelijk onbekend gebleven appellation Saint-Aubin, in het zuidelijke deel van de Côte d’Or. Dit gebied is minder bekend, maar dat is verklaarbaar: de dominante buren zijn de giganten Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet.

Insiders weten dat de druiven op vergelijkbare grond groeien en profiteren van hetzelfde microklimaat. Sylvain Langoureau maakt een voorbeeldwijn met complexiteit en lengte. Een witte Bourgogne van hoog niveau maar helaas beperkt beschikbaar.


Bon appétit!


14-12-2023

Kikkerbillen in Kruidige Roomsaus
Sylvain Langoureau Saint-Aubin
Share by: