Kip Chorizo en rijst eenpansgerecht

KIP, CHORIZO EN RIJST EENPANSGERECHT


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Nederland

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 30 minuten


Ingrediënten:

  • 300 gram restant gegrilde kip, vlees los geplukt
  • 150 gram chorizo, in blokjes gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 3 wortels, in stukjes gesneden
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 gele paprika, in blokjes gesneden
  • 300 gram rijst
  • 600 ml kokend water
  • 1½ blokje groente- of kippenbouillon
  • 100 gram (diepvries)doperwten
  • olijfolie
  • zeezout en
  • versgemalen zwarte peper
  • verse platte peterselie, ter garnering
Kip Chorizo en Rijst Eenpansgerecht

Je hebt zo wel eens van die dagen dat je niet veel tijd over hebt om uitgebreid te koken. Ja, zelfs mij overkomt het me wel eens. Dan zijn eenpansgerechten een enorme uitkomst. Zeker als je ook nog een restantje gegrilde kip van de BBQ over hebt van de vorige dag. Maar zelfs zonder de gegrilde kip, kun je snel een maaltijd op tafel zetten. Neem stukjes kippendijfilet en bak deze als eerste aan.


Bereiding:

  • Verhit een droge hapjespan op middelhoog vuur.
  • Voeg de chorizoblokjes toe en bak deze rustig uit tot ze knapperig maar nog wel zacht van binnen zijn.
  • Schep je uit de pan en zet even apart.
  • Voeg de ui toe aan de pan en laat deze al roerend glazig worden.
  • Voeg de wortel en paprika toe en bak deze een paar minuten mee.
  • Doe de chorizo terug bij de groenten en laat nog even 2 minuten mee bakken.
  • Voeg de rijst toe en laat deze ook nog eens 2 minuten al omscheppend mee bakken.
  • Blus de schotel af met het kokende water en verkruimel de bouillonblokjes er boven.
  • Roer als goed door elkaar en plaats de deksel op de pan.
  • Zet het vuur laag en laat de rijst in ongeveer 15 minuten gaar worden.
  • Strooi de laatste 5 minuten de doperwten en de stukjes gegrilde kip over de rijst en laat even mee garen.
  • Strooi wat peterselie over het gerecht en dien direct op.


Wil je hier een wijn bij drinken, denk dan aan een Spaanse Rioja of een Ribera del Duero. Deze wijnen hebben voldoende body en fruitigheid om de rijke smaken van de chorizo aan te vullen, terwijl ze ook de subtiliteit van de kip en groenten respecteren.

Wij kozen voor een Ribera del Duero van Preludia. Deze Ribera del Duero komt van oude tempranillo-wijnranken in La Horra. In dat gebied hebben spelers als het beroemde Pingus ook wijngaarden. Preludio is dan misschien wel minder bekend, maar kan zich meten met de betere Ribera del Duero. Deze wijn is online verkrijgbaar bij Bovino.nl


Eetsmakelijk!


11-08-2024

Kip Chorizo en Rijst Eenpansgerecht
Sei Solo Preludio de Sei Solo - 2020
Share by: