Kip en Groenten Tajine Marokkaans

MAROKKAANSE

KIP EN GROENTEN TAJINE


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Marokko

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 70 minuten


Ingrediënten:

  • 4 kippenbouten
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • olijfolie
  • 1 courgette, in stukken van 3 x 3 cm gesneden
  • 1 aubergine, in stukken van 3 x 3 cm gesneden
  • 1 rode paprika, in stukken van 3 x 3 cm gesneden
  • 4 roma tomaten, in plakken van 4 mm gesneden
  • 3 tenen knoflook, in plakjes gesneden
  • 2 uien, in dunne parten gesneden
  • 1 biologische citroen, in plakken gesneden
  • 150 gram Zongedroogde Maroc Picholine olijven
  • ½ tl kaneel
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 el za'atar
  • 1 el harissa
  • 200 ml kippenbouillon
  • bosje verse koriander, fijn gehakt
  • 250 gram kleine vastkokende aardappel, geschild


Benodigheden:

  • tajine
Marokkaanse kip en groenten tajine

De tajine heeft zijn oorsprong in de Berberse cultuur van Noord-Afrika en wordt al eeuwenlang gebruikt als kookpot. De naam "tajine" komt van het Berberse woord "tajin," wat pot betekent. Dit traditionele kookgerei en de bijbehorende gerechten zijn ontstaan door de combinatie van inheemse Berberse kookmethoden en invloeden van Arabische, Ottomaanse en Andalusische culturen. Arabische veroveraars brachten in de 7e en 8e eeuw nieuwe specerijen en kooktechnieken naar de regio, die de smaak en bereiding van tajine-gerechten vormden. Een tajine bestaat uit een brede, ondiepe bodem en een conisch deksel, waardoor condensatie terug in het voedsel druppelt, wat het gerecht vochtig en smaakvol houdt. De tajine symboliseert gastvrijheid en gemeenschap in Noord-Afrikaanse culturen, waar het bereiden en delen van een tajine-maaltijd vaak een sociaal evenement is.


Bereiding:

  • Bestrooi de kippenbouten royaal met peper en zout en wrijf dit goed in.
  • Verhit een ruime scheut olijfolie in de tajine en leg de bouten met de bolle zijde naar beneden in de olie en bak goudbruin. Draai om en herhaal met de andere zijde.
  • Haal de kip uit de tajine en zet even apart.
  • Voeg de uien en knoflook toe en bak deze 3 minuten op middelhoog vuur in het achtergebleven vet.
  • Voeg de paprika, courgette en aubergine toe en bak deze 4 minuten mee. Schep af en toe om.
  • Voeg de komijn, harissa en kaneel toe en bak deze nog 1 minuut even mee.
  • Haal de groenten uit de tajine en zet even apart,
  • Voeg eventueel nog wat olijfolie toe en verdeel de plakjes citroen over de bodem. Bak ze 3 minuten op middelhoog vuur.
  • Verdeel de plakjes tomaat op de citroen en bestrooi met de za'atar.
  • Verdeel de gebakken groenten over de tomaten en bestrooi met wat extra zeezout en peper.
  • Blus af met de bouillon en leg de kip boven op.
  • Doek de deksel op de tajine en zet het vuur laag. Laat alles 20 minuten zachtjes sudderen.
  • Voeg na 20 minuten de aardappeltjes toe en laat nog een 20 minuten afgedekt sudderen.
  • Bestrooi de tajine met koriander en serveer met couscous of vers gebakken Marokkaans platbrood.


تمتع بوجبتك!


30-06-2024

Marokkaanse kip en groenten tajine
Share by: