Kip in Bierpekel

KIP IN BIERPEKEL


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Nederland

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 - 6 personen

Tijd: 12 uur pekelen + 1 uur drogen + 75 minuten grillen


Ingrediënten kip + pekel:

  • 2 kopjes water
  • 70 gram grof zeezout
  • 70 gram bruine suiker 
  • 2 flesjes blond bier , gekoeld
  • 1 hele kip (± 1,5 - 2 kilo)


Ingrediënten rub:

  • 3 tl paprikapoeder
  • ½  tl selderijzout
  • ½ tl uienpoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl peper 
  • ½ tl cayennepeper (optioneel)
  • 2 el olijfolie
Bier gepekelde kip aan het spit

Vol smaak, sappig en verrukkelijk! Dat is het resultaat wanneer je in bier pekelt - geef het eens een kans. Ik heb dit geweldige recept in de loop der jaren meerdere keren aangepast en verbeterd. Je kunt het bereiden in de oven of op de BBQ. Voor extra sappige kip kun je zelfs de bierblikkipmethode gebruiken, heerlijk.


Bereiding:

  • Verwarm 2 kopjes water in een steelpannetje en strooi de zout en suiker er in.
  • Roer tot dat alles is opgelost.
  • Laat de oplossing volledig afkoelen.
  • Voeg het koude bier toe aan de oplossing en meng door elkaar.
  • Neem een ruime kom en plaats daar een 2,5 liter ziplockzak in.
  • Zet de kip recht op in de zak en giet de brine er bij. Zorg dat alles goed onderstaat en sluit de de ziplockzak.
  • Laat de kip nu minimaal 8 uur tot maximaal 24 uur pekelen in de koelkast.
  • Haal de kip uit de brine en spoel hem goed af onder stromend koud water. De brine kun je weggooien.
  • Droog de kip heel goed af en plaats hem op een rooster om hem 1 uur in de koelkast te laten drogen (niet afdekken).
  • Steek ondertussen de BBQ aan en richt hem in voor indirect grillen op 185⁰C. Je kunt hem ook aan het spit grillen zoals ik deed.
  • Meng ondertussen alle ingrediënten (behalve de olie) voor de rub. Er zit niet veel zout in, maar dat hoeft ook niet. De kip is namelijk al zout door de brine.
  • Smeer de kip in met de olijfolie en bestrooi hem royaal met de rub. Wrijf alles goed in en eventueel onder de huid.
  • Grill de kip in ongeveer 75 tot 90 minuten gaar, goudbruin en krokant.
  • Laat 15 minuten staan voordat je kip aansnijdt.


Het zal je niet verbazen dat je deze kip prima kunt begeleiden met het bier dat je gebruikt hebt voor de brine. Wij gebruikten 2 flesjes St Feuillien Blond a 33 cl. De rest van het traytje ging natuurlijk die avond ook op.


Eetsmakelijk!

30-07-2022

Bier gepekelde kip
St Feuillien Blond 33cl
Share by: