Kip in de hoed

KIP IN DE HOED


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Nederland

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 6 personen

Tijd: 1-24 uur marineren + 25 minuten bereiden + 40 minuten in de oven


Ingrediënten Kip in de hoed:

  • 400 gram kippendijfilet
  • 200 gram kleine champignons, in helften gesneden
  • 350 gram kersen zonder pit, diepvries
  • 2 rode uien, in halve manen gesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 tl kerriepoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 4 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 30 gram roomboter
  • versgemalen witte peper
  • zout
  • 2 tl sriracha
  • 200 ml crème fraîche
  • 3 cm verse gember, geraspt
  • 2 rollen bladerdeeg, vers
  • 3 el paneermeel
  • 50 gram oude kaas, geraspt
  • 1 ei
  • 1 el volle melk

Ingrediënten Kerrie melange:

  • 1 tl uiengranulaat
  • 3 tl kerriepoeder
  • 1 el bloem
Kip in de hoed

Misschien denk je 'wat een vreemde combinatie curry en kersen', maar geloof me dit is echt verrassend lekker. In de vulling gaat ook pittige oude geraspte kaas om de balans tussen zoet en zout nog lekkerder te maken. Ik heb dit gerecht ooit zo'n 20 jaar geleden voor het eerst gegeten en was meteen verslaafd. In de loop der tijd is het een beetje in een vergeethoekje geraakt, maar daar breng ik nu verandering in.


Bereiding:

  • Doe de blokjes kippendijfilet in een kom en bestrooi met kerriepoeder, paprikapoeder, peper en zout. Masseer alles goed rondom het vlees en zet minimaal 1 uur, maar liever een nacht, koud weg.
  • Laat de kersen ontdooien.
  • Begin alvast met het maken van de romige kerrie-saus. Meng de kruiden voor de kerriemelange en roer ze door de crème fraîche. Breng naar smaak wat sriracha toe. Ik hou wel van pittig, maar kijk uit dat het niet te pittig wordt. Roer alles goed door elkaar en zet koud weg.
  • Als het vlees naar wens gemarineerd is kunnen we de oven voorverwarmen naar 200⁰C.
  • Verhit de boter in een grote koekenpan en bak de ui op middelhoog vuur in ± 5 minuten glazig. Voeg de knoflook toe en bak deze nog even ± 2 minuten mee.
  • Voeg de kippendijfilet toe en bak deze in ± 10 minuten goudbruin en gaar.
  • Voeg de champognons toe en bak mee tot alle vocht van de champignons verddampt is.
  • Voeg de romige kerrie-saus toe en roer alles op een laag vuur rustig door elkaar.
  • Voeg de gember, kersen en tijmblaadjes toe en breng alles op smaak met peper en zout.
  • Beboter een taart- of springvorm en bedek deze met 1 rol bladerdeeg. Zorg er voor dat ook de zijkanten bedekt worden. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zijkanten. Laat dit even een uurtje rusten in de koelkast.
  • Haal de vorm uit de koelkast en bestrooi de bodem met het paneermeel.
  • Schep het kippendijmengsel in de vorm en bestrooi met de geraspte kaas.
  • Dek af met de overgebleven rol bladerdeeg en snij de overtollige randen weg. Gooi deze niet weg, want hiermee kun je mooie decoraties maken voor op de taart.
  • Kluts het ei met een eetlepels volle melk en bestrijk met een kwastje de boven kant van de 'Kip in de Hoed'.
  • Maak een paar gaatjes in de' Hoed', zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen.
  • Plaats de 'Kip in de Hoed' ± 40 minuten in de oven tot dat deze goudbruin en krokant is.
  • Laat even 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Als dat je lukt!


Eetsmakelijk!

Kip in de hoed
Share by: