Kip Kimchi Gemarineerd

KIMCHI KIP MET SESAMZAAD


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Korea (Fusion)

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 90 minuten


Ingrediënten:

  • 300 gram kimchi
  • stukje gember van 4 cm, geschild en in stukken gesneden
  • rode sherry azijn
  • 1 el szechuanolie (optioneel)
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 scharrelkip a 1500 gram
  • 2 el vloeibare honing
  • 300 gram zijden tofu
  • 50 gram sesamzaadjes
  • 250 gram basmatirijst
  • 500 gram gemengde roerbakgroenten
  • extra vergine olijfolie
Kimchi marinated chicken

Onlangs zat ik op een regenachtige dag langs diverse tv kanalen te zappen en kwam ik een enthousiaste Jamie Oliver tegen. Ik ben altijd al fefacineerd door zijn enthousiasme en simplistische manier van koken. Het hoeft niet moeilijk te zijn, als je maar geniet van inkopen tot eten. Zo ook dit recept. Een geweldige manier om een heerlijke oosterse maaltijd op tafel te zetten met ook nog eens voldoende groenten. Ik vind het een aanrader!


Bereiding:

  • We beginnen met de oven voor te verwarmen op 180⁰C.
  • Doe de kimchi, gember, 1 eetlepel sherry azijn, 2 eetlepels zonnebloemolie, 2 eetlepels szechuanolie (optioneel) en 100 ml water in een foodprocessor en mix het tot een mooie egale massa. Verdeel de marinade in drie gelijke delen.
  • Leg de kip in een braadslede en wrijf hem goed in met ⅓ van de kimchi-marinade. Vergeet ook de buikholte niet in te smeren.
  • Giet 150 ml water bij de kip in de braadslede en plaats hem in de oven.
  • Bak de in 80 minuten tot hij goudbruin en gaar is.
  • Voeg halverwege het garen van de kip nog eens 150 ml water in de braadslede. Besprenkel de kip met het braadvocht.
  • Neem nog eens een ⅓ deel van de kimchi-marinade en meng deze met de honing in een kommetje goed door elkaar. Zet even apart voor later gebruik.
  • Haal de zijde tofu uit de verpakking en laat goed uitlekken.
  • Giet het laatste ⅓ deel van de kimchi-dressing in de foodprocessor en voeg de tofu toe.
  • Mix het geheel tot een gladde dressing.
  • Rooster  de sesamzaadjes in de droge koekenpan op hoog vuur tot ze beginnen te geuren en licht goudbruin zijn.
  • Stort ze direct op een bord en laat afkoelen. Zet even apart voor later gebruik.
  • Als de kip nog 10 minuten te gaan heeft kook je de rijst in 12 minuten gaar in 450 ml kokend water met een snufje zout.
  • Haal als de kip als hij gaar is uit de oven. Plaats hem op een rek boven de braadslede en bedruip hem met de kimchi-honingdressing. Bestrijk de dressing goed rondom de hele kip.
  • Bestrooi nu de kip rondom met het geroosterde sesamzaad.
  • Stort de rijst in een mooi serveerschaal en leg de kip boven op de rijst.
  • Meng in een schaal de wokgroenten met de helft van de kimchi-tofudressing en hussel door elkaar.
  • Geef de rest van de  dressing er in een kommetje apart bij.


Bij gegrilde kip met een pittige, hartige kimchi-marinade past een wijn die de kruidigheid en intense smaken van kimchi in balans brengt zonder zelf te overheersen. Een half-droge Riesling uit Duitsland of de Elzas is een uitstekende keuze. De lichte zoetheid en fruitige tonen (zoals perzik en appel) complementeren de scherpheid van de kimchi, terwijl de zuurgraad frisheid toegevoegd.

Wij kozen voor een Pfannebecker Riesling uit Pfeddersheim.


맛있게 드세요


29-07-2024

Kimchi marinated chicken
Kimchi marinated chicken
Pfannebecker Riesling
Share by: