Kip Szechuan

KIP SZECHUAN


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: China

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 20 minuten


Ingrediënten marinade:

  • 500 gr kipfilets, in blokjes gesneden
  • 1 el maizena
  • 1 el kippenbouillon poeder
  • 3 el zonnebloemolie

Ingrediënten Szechuan Kip:

  • 5 cm gember, in plakjes gesneden
  • 6 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 4 lente-uitjes, in grove stukken gesneden
  • 4 el zonnebloemolie
  • 8 gedroogde rode pepers
  • 1 el gedroogde rode szechuan peperkorrels, fijngemalen in vijzel
  • 20 ml water
  • 2 el oestersaus
  • 3 el sojasaus light
  • 3 el sherry
  • crispy chili olie (naar smaak)
Kip Szechuan

De Szechuan peper, afkomstig uit de Zuid-Chinese provincie Sichuan, staat bekend om zijn unieke smaakprofiel en mondgevoel. Hoewel technisch gezien geen echte peper, geeft deze specerij een tintelend, verdovend gevoel in de mond, veroorzaakt door het chemische bestanddeel hydroxy-alpha-sanshool. De smaak is complex, met citrustonen en een lichte pittigheid, waardoor het vaak wordt gebruikt in de Sichuanese keuken. Het staat bekend om zijn vermogen om de smaakpapillen te prikkelen en een kenmerkende, verkwikkende sensatie toe te voegen aan gerechten, waardoor het een geliefd ingrediënt is in verschillende Aziatische culinaire tradities.



Bereiding marinade:

  • Doe de kip in een glazenkom en voeg de bouillonpoeder toe. Giet er 3 eetlepels zonnebloemolie over en meng en kneed alles met je handen goed door.
  • Voeg de maizena toe en meng alles nog eens goed door.


Bereiding Kip Szechuan:

  • Doe de uitgeperste knoflook in een koude koekenpan. Zet het vuur op midelhoog en wacht tot de pan een beetje warm begint te worden. Voeg dan de zonnebloemolie toe en direct de plakjes gember.
  • Als de pan heet is geworden voeg je de gedroogde chilipeper toe en bak 1 minuut mee.
  • Voeg de lente-ui toe en bak halve minuut mee.
  • Voeg de szechuan peperkorrels toe en roer door de groenten.
  • Voeg de kipfiletblokjes toe en verdeel dit over de bodem van de pan. Bak 2 minuten, zonder te roeren.
  • Voeg 20 ml water toe en dek af met een (glazen) deksel. Door de stoom zal de kip sneller gaar worden, maar heel zacht blijven. Laat 1 minuut stomen.
  • Verwijder de deksel en laat de kip af en toe roerend nog 2 minuten bakken.
  • Voeg de sherry, oestersaus en sojasaus toe en laat alles 2 minuten bakken en wat inkoken.
  • Voeg op het laatst naar smaak wat crispy chili oil toe.
  • Serveer met witte rijst.



请享用!

Qǐng xiǎngyòng!


Kip Szechuan
Share by: