Koninginnesoep

KONINGINNESOEP


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Frankrijk

Gang: Voor- / Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 35 minuten


Ingrediënten:

  • 3 kipfilets
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 1 winterpeen, in grove stukken gesneden
  • 1 winterpeen, in kleine blokjes gesneden
  • 1 prei, in grove stukken gesneden
  • 1 laurierblaadje
  • 80 gram diepvriesdoperwten
  • 10 gram selderij
  • 5 gram peterselie, fijngehakt
  • 100 ml slagroom
  • 75 gr roomboter
  • 75 gr bloem
  • nootmuskaat
  • versgemalen peper
  • zeezout
  • stokbrood
Koninginnesoep

Koninginnesoep is een soep die traditioneel wordt geserveerd in de Nederlandse keuken. De oorsprong van het recept gaat terug tot het einde van de 19e eeuw. De oudste recept op papier dateert uit 1898, het jaar dat Wilhelmina koningin werd.

Hoewel er geen vastgelegde definitie of vast recept is voor koninginnesoep, is het meestal een romige soep op basis van kippenbouillon, met toegevoegde groenten zoals sperziebonen, wortelen, selderij en soms champignons. Het kenmerkende ingrediënt is echter de toevoeging van in room gekookte blokjes kip, eventueel met garnituur van hardgekookte eieren en/of amandelschaafsel. De soep wordt vaak op smaak gebracht met nootmuskaat en witte peper.

De naam "koninginnesoep" suggereert dat het mogelijk oorspronkelijk is gemaakt ter ere van een koningin, hoewel er geen specifieke koningin is aan wie het gerecht wordt toegeschreven. Het kan ook zijn ontstaan als een luxe soep die geschikt was voor formele diners en speciale gelegenheden.

Hoewel de exacte oorsprong van het recept onduidelijk is, blijft koninginnesoep een geliefd gerecht in Nederland en wordt het vaak geserveerd als voorgerecht bij speciale gelegenheden of als hartverwarmende maaltijd tijdens koude dagen.



Bereiding:

  • Breng de kippenbouillon aan de kook in een ruime soeppan.
  • Voeg de grove stukken prei en winterpeen toe, samen met de selderij, laurierblaadje en de kipfilets.
  • Laat het geheel 20 minuten koken.
  • Haal na 20 minuten de kipfilets er uit en laat afkoelen.
  • Laat de bouillon met de groenten nog even 10 minuten trekken.
  • Zeef de bouillon boven een ruime kom en gooi de groenten weg.
  • Maak de pan schoon en zet op middelhoog vuur.
  • Voeg de boter toe en laat deze smelten, maar laat niet bruin worden,
  • Voeg de bloem er in één keer aan toe en bak 2-3 minuten al roerend 'gaar'.
  • Voeg beetje bij beetje de hete bouillon toe, zodat er een mooie licht gebonden bouillon ontstaat.
  • Trek met een vork de kipfilets uit elkaar, of, als je dat prefereert, snij hem in kleine stukjes.
  • Voeg de stukjes wortel toe en laat deze 7 minuten meekoken.
  • Voeg de doperwten, kip en 50 ml slagroom toe en laat het nog 5 minuten zachtjes warm worden zonder te koken.
  • Breng de soep eventueel op smaak met peper, zout en versgeraspte nootmuskaat.
  • Schenk de soep in 4 mooie diepe borden of kommen.
  • Garneer met de resterend room en de fijngehakte peterselie.


Drink bij deze volle romige soep een mooie droge Chardonnay die niet te veel houtrijping heeft gehad, zoals een Chablis. Of een Sauvignon Blanc zoals de Sancerre.


  • Tip: Maak je de soep van tevoren? Dan zal hij tijdens het afkoelen behoorlijk dik geworden zijn, voeg tijdens het opwarmen weer wat bouillon toe tot de soep de gewenste dikte heeft. 


Eetsmakelijk!

27-04-2024

Koninginnesoep
Domaine la Gemiere les Montées Blanches Sancerre
Share by: