Kung Pao Kai

KUNG PAO KAI


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: China

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 2-3 personen

Tijd: 20 minuten


Ingrediënten:

  • 400 gram kippendijfilet
  • 2 el oestersaus
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 rode paprika
  • 1 el Szechuan peper (optioneel)
  • 1 rode peper (optioneel)
  • 1 ui
  • 1 el plantaardige olie
  • 2 el Hoisin saus
  • 1 el Chili Bean saus
  • 1 handje ongezouten cashewnoten
  • 1 bosui, in ringen gesneden
Kung Pao Kai

Dit gerecht kom je in heel China tegen, maar voornamelijk op de menukaarten van Chinese restaurants buiten het land. De versie met de Szechuan pepe is de pittigste. Szechuan peper lijkt op peper, maar de smaak wordt gekenmerkt door een citrusachtige smaak, die ook een vreemd, verlammend effect op de tong heeft. De belangrijkste onderdelen van dit gerecht zijn de sauzen: oestersaus (een zilte saus), Hoisin saus (een zoete saus) en Chili Bean saus (bijzondere saus gemaakt van gefermenteerde sojabonen en chilipepers.) De combinatie van deze drie sauzen geeft dit gerecht de bijzonder lekkere smaak.


Bereiding:

  • Snijd de kip in blokjes van 2 x 2 cm. Marineer het met oestersaus en zet een uurtje in de koelkast.
  • Snijd de paprika en de ui in ruitjes.
  • Verhit olie in een wok op middelhoog vuur en bak hierin de kipblokjes tot de buitenkant dichtgeschroeid is. Niet te veel roeren. Af en toe husselen is voldoende, anders verliest het vlees te veel vocht.
  • Voeg de knoflook (en chilipepers) toe. Roerbak 1 minuut onder af en toe roeren mee.
  • Voeg de paprika en ui toe. Roerbak 1 minuut onder af en toe roeren mee.
  • Voeg de Hoisin en Chili Bean saus toe en laat deze onder regelmatig roeren ongeveer 2 minuten sudderen.
  • Schep de kip uit de wok in een schaal of kom. Garneer het met de cashewnoten en bosuitjes. Serveer de kung pao kai met jasmijnrijst.

Variaties:

  • Gebruik i.p.v. kip, garnalen, rundvlees of gebakken tofu. Of groenten, zoals courgette, broccoli, bloemkool, koolrabi, spitskool, spruitjes of sperziebonen.


请享用, Qǐng xiǎngyòng

Kung Pao Kai
Share by: