Lamsfilet met Ratatouille

LAMSFILET MET RATATOUILLE


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Frankrijk

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 45 minuten


Ingrediënten:

  • 4 lamsrugfilets à 150 gram
  • 2 el maizena
  • 2 el platte peterselie, fijn gesneden
  • 2 el basilicum, fijn gesneden
  • 2 el korianderblaadjes, fijn gesneden
  • 30 gram roomboter

Voor de ratatouille:

  • 2 el olijfolie
  • 2 el sjalot, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, grof gehakt
  • ½ komkommer, in blokjes gesneden
  • 1 kleine aubergine, in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • ½ el verse tijmblaadjes
  • ½ el verse rozemarijnnaaldjes, fijngesneden
  • 1 handje zwarte olijven
  • 2 tomaten, ontveld en in blokjes gesneden
  • 125 ml tomatensap
  • versgemalen zwarte peper
  • zeezout
Lamsvlees met ratatouille

Ratatouille is een traditioneel Frans gerecht dat oorspronkelijk afkomstig is uit de regio Provence in Zuidoost-Frankrijk. Het gerecht is ontstaan als een boerenschotel en maakte gebruik van seizoensgroenten die overvloedig beschikbaar waren in de zomer, zoals courgette, aubergine, paprika, tomaten en kruiden zoals tijm en rozemarijn.

Het woord "ratatouille" is afgeleid van het Occitaanse woord "ratatolha" en het Franse werkwoord "touiller", wat roeren of mengen betekent. Het gerecht wordt meestal bereid door de groenten te snijden en te mengen, waarna ze langzaam worden gestoofd of gebakken. Het resultaat is een smaakvolle en kleurrijke groentestoofpot die vaak als bijgerecht of als hoofdgerecht wordt gegeten, vaak geserveerd met brood of rijst.

Vandaag maken we de ratatouille als begeleider van een heerlijk medium gebakken lamsfilet.



Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 150 °C.
  • Verhit de olijfolie in een grote braadpan en bak hierin de knoflook en sjalot op medium hoog vuur zachtjes aan.
  • Voeg als de sjalot glazig is de paprika, aubergine, komkommer, tijm en rozemarijn toe. Bak het geheel 5 minuten op medium hoog vuur.
  • Voeg de olijven, tomatenblokjes en -sap toe. Breng op smaak met peper en zout en laat 20 minuten zachtjes pruttelen met de deksel schuin op de pan.
  • Dep ondertussen de lamsfilets droog met een stuk keukenpapier. Bestrooi het vlees met peper en zout. Bestuif rondom met de maizena en klop het overtollig maizena er af.
  • Strooi de peterselie, basilicum en koriander op een bord en rol het vlees erdoor. Zorg dat er zoveel mogelijk van de kruiden aan blijft plakken.
  • Verhit 30 gram roomboter in een koekenpan en laat hem uitbruisen. Leg het vlees er in en bak het enkele minuten aan elke zijde.
  • Leg het vlees in een ovenschaal en plaats deze voor 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal het vlees uit de oven en laat 5 minuten rusten.
  • Serveer de lamsfilet met de ratatouille op warme borden en geef er versgebakken stokbrood of gebakken aardappeltjes bij.
  • Wij dronken bij deze heerlijke schotel een Côtes du Rhône la Gerbaude 2022. Het is een fluweel rood gekleurde wijn met aangename aroma en geurt verleidelijk naar rijpe bramen, cassis en zwarte bessen; heeft een fijne kruidigheid en een subtiel vleugje witte peper. Hij is mooi vol en sappig van smaak, met veel fruit en een lange en zachte finale.


Bon appétit!

Lamsvlees met ratatouille
Côtes du Rhône la Gerbaude 2022
Share by: