Lamsschouder uit de oven met couscous

MAROKKAANSE LAMSSCHOUDER MET COUSCOUS UIT DE OVEN


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Marokko

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 6 - 8 personen

Tijd: 20 minuten voorbereiden + 3 uur in de oven


Ingrediënten lamsschouder:

  • 1 lamsschouder van ± 2 kilo
  • 2½ tl komijnzaad
  • 2½ tl korianderzaad
  • 2½ tl venkelzaad
  • 3 tl zwarte peperkorrels
  • 2 gedroogde rode Spaanse pepers
  • 2½ tl grof zeezout
  • 4 takjes rozemarijn, alleen de naaldjes


Ingrediënten kikkererwten:

  • olijfolie
  • 4 grote rode uien, in plakken gesneden
  • 1 kaneelstokje
  • 1bosje tijm, alleen de naaldjes grof gehakt
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 potten kikkererwten, a 400 gram
  • 2 dl balsamicoazijn


Ingrediënten couscous:

  • 1 liter groenten- of lamsbouillon
  • 100 gram rozijnen, grof gehakt
  • 50 gram dadels, grof gehakt
  • 100 gram gedroogde abrikozen, grof gehakt
  • olijfolie
  • 700 gram couscous
  • 2 citroenen, gehalveerd


Ingrediënten voor er bij:

  • 5 dl Griekse yoghurt
  • ½ bosje korianderblaadjes, grof gesneden
  • 1 rode Spaanse peper, in dunne ringetjes gesneden
Lamsschouder met couscous uit de oven

Laat je niet gek maken door alle stappen die je moet volgen. Ja, het is even wat werk, maar de meeste tijd zit hem in de oven. Dus genoeg tijd om wat anders te doen. Met dit heerlijke recept tover je een verrassende lamsschotel op tafel waar je vrienden nog lang over zullen napraten.


Bereiding lamsschouder:

  • Verwarm je oven voor op 220⁰C
  • Kras de lamsschouder aan de vetzijde om de 25 mm kruislings in met een scherp mes.
  • Maal of vijzel het zeezout, gedroogde rode pepers, zwarte peperkorrels komijn-, venkel- en korianderzaad fijn in een molen of vijzel.
  • Wrijf het vlees rondom goed in met dit kruidige poeder en vergeet ook de inkepingen niet.
  • Stop wat rozemarijnnaaldjes in de inkepingen van het vlees.
  • Leg het vlees in een ruime braadpan of -slee en zet deze zonder deksel voor 2 - 2½ uur in de voorverwarmde oven.
  • Controleer regelmatig even of het goed gaat, mocht het te snel gaan en het vlees verbranden, dek het dan even af met een stuk aluminium folie. Het laatste half uur haal je dat er dan weer af, zodat het vlees prachtig goudbruin is als je het uit de oven haalt!


Bereiding kikkererwten:

  • Verhit ondertussen in een ruime pan op middelhoog vuur 4 - 6  eetlepels olijfolie.
  • Voeg de rode ui, kaneelstokje, tijm en wat zwarte peper en zeezout toe en bak deze ongeveer 15 minuten tot de uien zacht zijn.
  • Laat de kikkererwten ondertussen uitlekken.
  • Als de uien zacht zijn voeg je ongeveer 300 ml water, de kikkererwten en 2 dl balsamicoazijn toe.
  • Breng dit aan de kook en laat op een zacht vuurtje even pruttelen tot er een mooie licht gebonden saus ontstaat.
  • Haal van het vuur en vis het kaneelstokje er uit. Zet de kikkererwten even apart.


Bereiding couscous:

  • Breng in een ruime pan de bouillon aan de kook.
  • Voeg de gedroogde vruchten toe en laat deze 7 minuten tegen de kook aan wellen in de bouillon.
  • Haal dan van het vuur, doe de couscous en een scheut olijfolie erbij, meng goed en laat het met de deksel erop staan tot al het vocht is opgenomen.
  • Neem dan een bakplaat, met een stuk bakpapier erop, spreid de couscous er over uit en sprenkel er olijfolie overheen.


Bereiding opbouw van de schotel:

  • Als het vlees 2 - 2½ uur gebraden heeft, kun je hem uit de oven halen.
  • Verlaag de oven naar 200⁰C.
  • Maak de braadpan of -slede schoon, smeer hem in met olijfolie.
  • Strooi ⅓ van de couscous op de bodem en druk ook wat tegen de zijakanten aan.
  • Schep met een schuimspaan het kikkererwtenmengsel (met zo min mogelijk vocht) uit de pan en leg deze in het middel op de couscous.
  • Leg de lamsschouder op de kikkererwten en giet het kookvocht van de kikkererwten over de lamsschouder.
  • Dek het geheel af met de resterende couscous.
  • Druk de gehalveerde citroenen, met het snijvlak omhoog, in de couscous.
  • Neem voldoende bakpapier om de hele schotel mee af te dekken. Wrijf het bakpapier goed in met olijfolie en drapeer het over de schotel zodat hij goed is ingestopt.
  • Dek de schotel vervolgens nogmaals in het geheel af met een (dubbele) laag aluminiumfolie, zodat er geen stoom kan ontsnappen.
  • Het hele gerecht gaat nu nog een uur in de oven op 200⁰C.
  • Haal na een uur de schotel weer uit de oven.  De couscous zal dan licht bruin gekleurd zijn.
  • Haal de citroenen uit de couscous. Knijp het vocht eruit in een schaaltje en vermeng dit met de Griekse  yoghurt.
  • Verwijder vervolgens de folie en het bakpapier.
  • Zet de schotel op tafel en krab je met een grote vork voorzichtig de couscous korst open. Het vlees is dan zo gaar dat het van het bot valt en smelt in je mond!
  • Serveer de lamsschouder met de yoghurt en zet er ook een schaaltje gesnipperde rode peper, en gehakte koriander blaadjes erbij.


Een prachtige wijn om hier bij te drinken is de Nativ 'Eremo San Quirico'. Laat je meevoeren door de sensatie van 200 jaar oude Aglianico-stokken met deze Nativ 'Eremo San Quirico'. Een majestueuze, romige en intense wijn, vol intens rijp fruit en mokka. Heerlijk bij vlees gestoofd in rode wijn met kruidnagel, bij Ossobuco of lamsvlees. Of ná het (kerst)diner, als alternatief voor Port. Grote wijn, die in grote glazen mag ademen voor extra genot!  Deze wijn is online verkrijgbaar bij Wijnbeurs.nl


Bṣṣḥa w rāḥa


26-11-2021


Lamsschouder met couscous uit de oven
Lamsschouder met couscous uit de oven
Lamsschouder met couscous uit de oven
Nativ 'Eremo San Quirico'
Share by: