Lasagna Bolognese ala Erwin

LASAGNE BOLOGNESE ALA ERWIN


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Italië

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 - 6 personen

Tijd: 20 minuten breiden + 2 uur sudderen + 45 minuten in de oven


Ingrediënten:

  • olijfolie, extra vierge
  • 2 middelgrote uien, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, gesnipperd
  • 400 gram gehakt
  • 2 takjes verse basilicum, alleen de blaadjes in reepjes gesneden
  • 1½ tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde marjoraan
  • 3 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
  • 1½ tl paprikapoeder
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl gedroogde chilivlokken
  • 1 blikje tomatenpuree a 70 gram
  • 1 blik gepelde tomaten a 400 gram
  • 1 pot tomatenpassata a 500 gram
  • 250 gram verse lasagnebladen
  • 2 el olijfolie, extra vierge
  • 1 bol mozzarella a 200 gram in blokjes
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram patentbloem
  • 500 ml warme volle melk
  • snufje nootmuskaat
  • 1 el suiker
  • ½ tl versgemalen zwarte peper
  • ½ tl zeezout
  • 5 gram verse peterselie, zeer fijngesneden
  • 250 gram wortel, in kleine blokjes
  • 125 gram bleekselderij, in kleine blokjes
  • 150 gram Parmezaanse kaas, geraspt
Lasagne Bolognese ala Erwin

Ook die kant en klare pakken, die verkocht worden onder de naam lasagne, beu en wil je eens echt lekkere lasagne eten? Dan is deze lasagne misschien wel iets voor jou. Nee, hij kan niet in de magnetron en is niet snel klaar, maar hij is wel ontzettend lekker! Pas hem eventueel aan naar je eigen smaak.


Bereiding:

  • Verhit op een middelhoog vuur 3 el olijfolie in een hapjespan. Fruit de uien hier aan tot hij glazig en zacht is. Voeg dan de knoflook toe en bak deze een ½ minuut mee. Voeg de gesneden groenten toe en bak 2 minuten mee.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak 23 minuten mee om deze te ontzuren.
  • Haal alles uit de pan en schep in een kom. Zet even apart.
  • Voeg weer 3 el olijfolie toe en bak het gehakt rul, samen met de basilicum, oregano, majoraan, chilipeper, tijm, paprikapoeder, peper, zout en laurierblaadjes.
  • Als het gehakt mooi rul is voeg je het groentemengsel weer toe aan de pan. Bak even mee en voeg dan de tomatenblokjes en de tomatenpassata toe. Roer alles met de suiker goed door en breng eventueel nog op smaak met extra peper, zout en/of kruiden.
  • Laat alles op een laag vuur minimaal 45 minuten, maar liever 2 a 3 uur sudderen met het deksel op de pan.
  • Als de vleessaus bijna klaar is, kun je de oven alvast voorverwarmen op 180⁰C.
  • Nu is tijd om de bechamelsaus te maken. Laat je alsjeblieft niet verleiden tot zo'n kant en klaar potje of pakje bechamelsaus te gebruiken. Dat is echt niet zoals een bechamelsaus hoort te smaken.
  • Smelt op laag vuur 50 gram boter in een steelpannetje en roer als de boter gesmolten is de bloem er door heen. Laat de het mengsel een paar minuten op laag vuur garen, maar laat hem niet bruin worden. Blijf regelmatig roeren.
  • Voeg na een paar minuten beetje bij beetje de melk toe, en blijf met een garde goed roeren. Ga door tot je een mooie gebonden saus krijgt. Breng de saus op smaak met een snufje nootmuskaat en wat peper en zout en voeg er de zeer fijn gesneden peterselie aan toe.
  • Neem een mooie ovenschaal en vet deze in met olijfolie.
  • Leg 1 laag lasagnevellen op de bodem van de schaal. Verdeel ⅓ van de bechamelsaus, ⅓ van de bolognesesaus en  de helft van de mozzarella over de lasagnevellen. Dek af met weer 1 laag lasagnevellen. Verdeel weer ⅓ van de bechamelsaus, ⅓ van de bolognesesaus en  de andere helft van de mozzarella over de lasagnevellen. Nu gaat de laatste laag lasagnevellen op en dek af met de rest van de bechamelsaus en de bolognesesus.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem .30 minuten in de oven.
  • Haal de schaal na 30 minuten uit de oven. Verwijder de aluminiumfolie en strooi de geraspte Parmezaanse over de lasagne. Zet zonder aluminium nog 15 minuten terug in de oven.
  • Als de bovenkant van de lasagne mooi bruin kleurt, kun je hem uit de oven halen. Laat hem nog 10 minuten rusten, voordat je hem aansnijdt.


Buon appetito!

Lasagne Bolognese ala Erwin
Share by: