Lemon Chicken Chinese

CHINESE LEMON CHICKEN


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: China

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 30 minuten


Ingrediënten kip:

  • 600 gram kippendijfilets, in stukken van 4x4 cm
  • 1 grote ei
  • 2 el sojasaus light
  • 2 el Chinese shaoxing wijn
  • 60 gram maizena
  • 125 ml zonnebloemolie


Ingrediënten lemon sauce:

  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 tl gember, fijngehakt
  • 125 ml kippenbouillon
  • 2 el sojasaus light
  • sap van 2 citroenen
  • 2 el suiker
  • 2 el honing
  • 1 el gembersiroop
  • zeezout
  • 2 tl maizena opgelost in 2 el water
  • 1 tl sesamzaad, ter garnering
  • 2 dun gesneden lente-uitjes, ter garnering
  • 2 citroenen, in dunne plakjes
Lemon Chicken

Het Chinese recept voor lemon chicken, heeft een interessante oorsprong en evolutie. Hoewel het niet een traditioneel Chinees gerecht is in de zin dat het al eeuwenlang in China wordt gegeten, heeft het wel zijn wortels in de Chinese keuken, maar is het waarschijnlijk ontstaan buiten het vasteland van China, mogelijk in westerse landen.

De exacte oorsprong van citroenkip is moeilijk vast te stellen, maar het lijkt te zijn ontstaan als een aanpassing van traditionele Chinese kipgerechten naar de smaakvoorkeuren van westerse klanten, vooral in Chinese restaurants buiten China. Deze aanpassingen worden vaak gedaan om tegemoet te komen aan lokale smaakpapillen en culinaire trends.

Het concept van citroenkip combineert de elementen van zoet, zuur en hartig, wat een populaire smaakcombinatie is in de westerse keuken. Het gerecht bestaat meestal uit stukjes kip, vaak gepaneerd en gefrituurd, bedekt met een dikke, zoetzure citroensaus. De saus wordt gemaakt met citroensap, suiker, azijn en soms ook andere smaakmakers zoals knoflook, gember of sojasaus.

Hoewel citroenkip misschien niet authentiek Chinees is, heeft het zich wel verspreid en is het populair geworden in westerse landen, vooral in Chinese restaurants en afhaalrestaurants. Het is een goed voorbeeld van hoe culinaire tradities en recepten kunnen evolueren en zich aanpassen aan verschillende culturele smaken en voorkeuren.



Bereiding chicken:

  • Klop in een ruime kom het ei, sojasaus, en shaoxingwijn goed door elkaar.
  • Voeg de kip toe en zorg dat alles goed bedekt is. Laat afgedekt 20 minuten marineren in de koelkast.
  • Strooi de maizena in een ruime (oven)schaal. Voeg de kip inclusief de marinade aan de maizena toe en meng alles goed door elkaar. Zorg dat alle stukken kipgoed bedekt is met maizena. Druk desnoods alles even goed aan.
  • Verhit de zonnebloemolie in een wok tot 165⁰C.
  • Klop de overtollige maizena van de kip en bak de kip in porties in 5-6 minuten goudbruin en gaar. Draai na 2-3 minuten eenmaal om.
  • Schep de kip uit de wok en laat op keukenpapier uitlekken.
  • Verwijder de olie uit de wok en veeg de wok met een stuk keukenpapier schoon.


Bereiding lemon sauce:

  • Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in de wok op middelhoog vuur. Fruit de knolook en gember voor ongeveer 30 seconden totdat ze beginnen te geuren.
  • Voeg de bouillon, citroensap, sojasaus, gembersiroop, honing, suiker en een beetje zout toe. Laat al roerend sudderen tot de suiker is opgelost.
  • Bind de saus al roerend met het maizenamengsel tot het mooi dik is.
  • Voeg de kip toe en laat 2 minuten al roerend opwarmen.
  • Serveer de lemon chicken op voorverwarmde borden met witte rijst (of nasi)  en garneer met sesamzaad, lente-uitjes en schijfjes citroen.



请享用!

Qǐng xiǎngyòng!

Lemon Chicken
Share by: