Marokkaanse kip in yoghurtmarinade

MAROKKAANSE KIP IN YOGHURTMARINADE


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Marokko

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 6 uur marineren +


Ingrediënten kip:

  • 4 kippendijen met vel en bot


Ingrediënten voor de marinade:

  • 50 ml olijfolie
  • sap en zest van een bio-citroen
  • 100 ml volle Turkse yoghurt
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 tl komijn
  • 2 tl zeezout
  • 1 tl uiengranulaat
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • ½ bosje verse koriander, fijngesneden
  • 1 mespunt saffraanpoeder
  • 4 tenen knoflook

Dit is een fantastisch gerecht voor door de weeks. Doe de kip 's ochtends (of een avond van te voren) in de marinade en als je 's avonds uit je werkt komt hoef je alleen nog meer de BBQ aan te steken en de kip indirect te grillen.

Deze speciale yoghurtmarinade heeft een plekje veroverd in mijn kookrepertoire. Het is niet zomaar een toevoeging aan mijn gerechten; het is een geheime truc die mijn kipgerechten transformeert tot smaakexplosies. De magie zit hem in de eenvoud: de zuren in de yoghurt werken langzaam maar gestaag, waardoor het vlees elke keer weer verrassend mals wordt.

Het bereiden van de marinade is een ritueel geworden, een moment van creativiteit en verwachting in mijn keuken. Ik meng de yoghurt met de perfecte mix van kruiden en specerijen, wetende dat elke toevoeging een wereld van verschil zal maken. De kip rust in de marinade, slechts een paar uurtjes zijn genoeg, maar soms laat ik het een nachtje staan voor extra diepgang in smaak.

Terwijl de kip marineert, denk ik aan de komende maaltijd, aan de gezichten van mijn gasten wanneer ze de eerste hap nemen en verrast worden door de verrukkelijke smaak. Het gaat niet alleen om koken; het is een manier om liefde en zorg te delen, een moment van verbinding en genot rond de eettafel. En wanneer de tijd rijp is en de kip van de grill komt, proef ik niet alleen de smaak van de marinade, maar ook de voldoening van het creëren van iets bijzonders met mijn eigen handen.


Bereiding:

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade in een glazen kom.
  • Doe de kip in de marinade en kneed alles goed rondom in.
  • Laat het geheel minimaal 4 uur marineren, maar liever een hele nacht.
  • Richt je BBQ in op 200ºC indirect grillen.
  • Haal de kip uit de marinade en laat even uitlekken en op kamertemperatuur komen.
  • Leg de kip weg van het vuur op het rooster van de BBQ.
  • Sluit de deksel en laat de kip garen tot een kerntemperatuur van 80ºC.
  • Je zou de kip eventueel nog even een 'crispy bite' kunnen geven door hem nog even direct boven het vuur na te grillen.


Wij dronken bij deze heerlijke kip Boa Noite Lisboa Rosé. Een rosé met een levendige zalmroze kleur en een intrigerend boeket van rood fruit, aroma’s en subtiele kruidige tonen en een lichte houtrijping waardoor de wijn een bijzonder mooi karakter heeft.



تمتع بوجبتك!

15-07-2018

Marokaanse kip in yoghurtmarinade
Boa Noite Lisboa Rosé
Share by: