Salade met linzen en Sinaasappel

MAROKKAANSE SALADE MET LINZEN EN SINAASAPPEL


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Marokko

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 2 personen

Tijd: 30 minuten


Ingrediënten:

  • 200 g tuinerwten (vers of diepvries)
  • 1 blik (à 400 g) linzen, afgespoeld, uitgelekt
  • ½ tl gemalen komijn
  • 1 teen knoflook, geraspt
  • 1 kleine rode ui, in dunne ringen gesneden
  • ½ sinaasappel, rasp en sap
  • 1 el sherryazijn
  • 4 el olijfolie, extra vierge
  • moldon zeezoutvlokken
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 sinaasappels, geschild en in dunne schijfjes gesneden
  • 2 snack komkommers, in dunne linten geschaafd
  • 120 gram zachte geitenkaas
  • 80 gram walnoten, geroosterd en grof gehakt
  • 6 el olijfolie, traditoneel
  • 2 el kappertjes
  • 8 gram dille, grof gehakt
Salade met linzen en sinaasappel

Linzen zijn een voedzame bron van plantaardige eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen zoals ijzer, foliumzuur en kalium. Ze bevorderen een gezond hart, reguleren de bloedsuikerspiegel, ondersteunen de spijsvertering en bieden verzadiging. Bovendien zijn linzen een uitstekende keuze voor vegetariërs en veganisten vanwege hun eiwitrijkdom en ijzerinhoud, wat bijdraagt aan een gebalanceerd dieet.


Bereiding:

  • Breng in een klein steelpannetje water aan de kook. Voeg als het water kookt de tuinerwten toe en zet direct het vuur uit. Laat de erwtjes 1½ minuut blancheren.
  • Giet de tuinerwten af in een vergiet en spoel ze direct goed af met koud water. Laat de erwtjes uitlekken in het vergiet.
  • Neem glazen of kunststof kom en meng hierin de erwten, met de linzen, uienringen, knoflook, komijn, sherryazijn, sinaasappelsap en -rasp en 2 el extra vierge olijfolie. Laat de schaal 15 minuten rusten, zodat alle smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
  • Doe de kappertjes in een zeef en spoel goed af met water. Knijp je goed uit en herhaal deze twee stappen nog een keer.
  • Dep de kappertjes goed droog op een dubbele laag keukenpapier. Zet even apart.
  • Breng na 15 minuten de schaal op smaak met peper en zout.
  • Schik de sinaasappelschillen op een mooie serveerschaal. Verdeel de linzensalade over de sinaasappelschijfjes.
  • Draai van de komkommerlinten roosjes en druk deze in linzensalade.
  • Verdeel de zachte geitenkaas over de salade.
  • Verhit de traditionele olijfolie in een klein pannetje naar 160°C. Voeg de droog gedepte kappertjes toe en frituur ze in 1 - 2 minuten mooi krokant. Schep ze uit de olie en laat ze even uitlekken op een stuk keukenpapier.
  • Garneer de linzensalade met de gefrituurde kappertjes, walnoot en dille. Sprenkel er nog eens 2 eetlepels extra vierge olijfolie.


طعام لذيذ

Salade met linzen en sinaasappel
Share by: